Brodarčani ne žele zid kao način obrane od poplava

22.11.2022.

15:56

Autor: Tanja Kuturovac/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Brodarci

Brodarci

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Mještani naselja Brodarci, nedaleko od Karlovca, koje je bilo poplavljeno u rujnu - ne žele zid kao način obrane od poplava. Smatraju da će im betonska tvorevina uz lokalnu prometnicu i tik do obale Kupe - smanjiti kvalitetu života, a to nije ni ekološki prihvatljivo. Burno su o tome raspravljali s predstavnicima Hrvatskih voda i grada Karlovca. 

Nakon poplava u rujnu - Brodarčani su dobili box barijere. One su ih trebale štititi od visokih vodostaja Kupe. Međutim - kad je obilna kiša plavi unutar barijera.

Tu gdje su danas barijere - uskoro bi trebao biti zid. 

- Brodarci neće imati zid. Mi ćemo ići do kraja i nećemo dozvoliti da se dalje nastavlja ova avantura bez razmišljanja, naglašava Tomislav Novak, predsjednik Udruge Brodarci.

O zidu su doznali, kažu iz medija. 

- Zašto nas mještana kojih se to direktno tiče, kojima ste ispred kuće, u kućama, na našim zemljištima, nitko ništa ne pita, zapitala se Marija Hrebac.

- Mjesni odbor Brodarci nije napravio sastanak s građanima nijednom u ovih godina. Je l' to moguće? Je, moguće? Imamo li mi što pričati nakon toga?, govori Tomislav Novak, predsjednik Udruge Brodarci.

Tema je itekako bilo. Zašto najprije zidovi, a ne ključni element u obrani grada od poplava; retencija Brodarci?

- Kompletno rješenje je sagraditi branu na rijeci Kupi, koja će usmjeriti za vrijeme poplava vodu u kanal. To je jedino rješenje. Ostalo drugo je sve bacanje novaca, naglasio je dr.sc. Slavko Mrkocij.

I to europskog. Država je potpisala ugovor s Unijom da će do 2023. izgraditi dio sustava obrane od poplava. Ne, međutim i najvažniju - branu Brodarci.

- Prvo je bila žalba na dokumentaciju, pa je bila žalba na jednu odluku, pa na drugu odluku, na odabir, pa je bila žalba na treću odluku, i mi smo više od dvije godine potrošili na obično ugovaranje idejnog projekta, govori Zoran Marković iz Hrvatskih voda.

Pa će retencija Brodarci biti zadnja na redu, do negdje 2027., a možda i kasnije.

- Koji nam je prioritet? Idemo graditi kuću od temelja, a ne od krova. U biti, mi smo počeli raditi zidove, a možda te stvari nisu u toj mjeri bile potrebne, istaknuo je Marko Vajdić.

Dogovoren je novi sastanak. Zid ili ne, sustav obrane od poplava mora ići dalje. Jasno je to svima koji su danas pogledali vodostaje ijedne karlovačke rijeke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!