Burne reakcije na novu skulpturu u Varaždinu

28.09.2021.

19:49

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Reakcije na novu skulpturu u Varaždinu

Reakcije na novu skulpturu u Varaždinu

Foto: Dnevnik / HRT

Skulptura redovnika u varaždinskom parku Ivana Pavla II. trebala je biti umjetnički prikaz tamošnjih crkvenih redova. No, nakon što su neki primijetili sličnost jednog redovnika s Ivanom Čehokom - postala je gradska tema broj 1. Dan nakon postavljanja skulpture, umjesto otkrivanja - dogovorena je njezina dorada.

Vezano uz "Tri redovnika" - jedno pitanje muči Varaždince: je li prvi Ivan Čehok. Unijela je skulptura dodatni nemir u odnose bivše i aktualne vlasti koji ionako nisu idilični. Bivši čelni čovjek grada kaže - nisam model, politikantstvo ugrožava umjetničke slobode.  


- Ja sam za potrebe umjetničke istine, ako ona postoji, izvadio svoju golu nogu, da pokažem da on ima puno duže prste nego ja. Ove ne mogu biti ja, rekao je Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik.


Aktualni gradonačelnik o tome ima svoje mišljenje. 


- Ali da je bivši gradonačelnik imao dogovore s umjetnikom, ne bi me čudilo jer imamo glazbenu škrinjicu, zastor u kazalištu - njegov lik. Postoji jedna vrsta narcisoidnosti, izjavio je Neven Bosilj, varaždinski gradonačelnik.


Dodaje da odluka o doradi skulpture nema veze s likom, nego s time što je rješenje o izradi Čehok potpisao na svoju ruku, bez struke. Nezadovoljan prikazom bio je i gvardijan kapucinskog samostana. Iz biskupije kažu da ne ulaze u umjetničke slobode, ali bilo bi im draže da se s njima više konzultiralo. 


- Ne da diktiramo, ali ako je isusovac on ima svoj habit, izražaj, ne mogu biti jednoobrazni, možda je to primjedba s moje strane, kaže Anđelko Košćak, biskupski povjerenik za kulturnu baštinu.


Dilema - Anselmo Canjuga ili Ivan Čehok, i dalje ostaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!