07:14 / 05.12.2021.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Čajevi iz Pitomače izvoze se diljem svijeta

Proizvodnja čajeva

Proizvodnja čajeva

Foto: HTV / HRT

Hrvatska godišnje izveze ljekovitog bilja za oko 20 milijuna eura, i to najviše kamilice. Najveći domaći proizvođač, otkupljivač i prerađivač iz Pitomače bilježi ove godine rekordne rezultate. Raste ne samo prerada nego i izvoz, i to najvećim dijelom gotovih proizvoda poput čajeva.


Unatoč koronavirusu, u Spider grupi iz Pitomače, tvrtki koja je davno prešla ne samo granice Hrvatske nego i Europe, bilježe dvoznamenkasti rast i prodaje i izvoza. Čak 25 milijuna kutija čajeva na godinu iz ovog pitomačkog pogona odlazi u svijet, čak u Englesku i Japan, zemlje poznate po kulturi ispijanja tog napitka.

- Pokrivamo cijelu Europsku uniju. Radimo za najrelevantnije najveće europske lance, a naša proizvodnja završava na policama svih europskih zemalja, kao i prekomorskih zemalja. Opremamo preko 40 brendova s preko 500 proizvoda, kaže Denis Nemečević, predsjednik Uprave Spider grupe.

Brojni kupci iz inozemstva zadovoljni su kakvoćom ljekovitog bilja iz ovog kraja.

Prerađuje se oko 200 vrsta ljekovitog bilja.

Josip Ivanec, voditelj proizvodnje, navodi da uzgajaju i mentu, matičnjak, komorač. 

Tvrtka koja je prije 30 godina pokrenuta kao obiteljska, u kojoj je bilo tek troje zaposlenih, danas je prepoznatljiva, i to ne samo u Hrvatskoj. Zapošljava više od 200 ljudi i ne namjerava na tome stati. Cilj su nova zapošljavanja, rast proizvodnje i prerade te povećanje izvoza, ponajprije gotovih proizvoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!