Caritas u Osijeku pomaže beskućnicima da se osamostale

27.01.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Đurašin/Regionalni dnevnik/HRT

Jedna od omiljenih je radionica šivanja

Jedna od omiljenih je radionica šivanja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Već drugu godinu osječki Caritasov Centar za beskućnike u Domu svetog Vinka provodi projekt resocijalizacije beskućnika "Budimo im podrška do samostalnosti". Tako žele beskućnike osposobiti za samostalan život, ali i naučiti ih nekim vještinama koje bi im mogle pomoći pri traženju posla.

Sedam je radionica koje se provode u samom Centru, ali i u njegovu dvorištu. Zdravstvena, psihosocijalna, radnoterapijska, dramsko-glazbena te vrtlarska sa sadnjom začinskog bilja i cvijeća. Radionice su dobrovoljne i imaju dva cilja.


- Podići razinu kvalitete života u samom prihvatilištu. A i samim nazivom "Budimo im podrška" pokušavamo njihove kompetencije podići na jednu višu razinu za nekakvo tržište rada, da bi se ipak osamostalili i odavde maknuli. Da budu što osposobljeniji za samostalni život, ističe Marina Tadić, voditeljica projekta resocijalizacije beskućnika "Budimo im podrška do samostalnosti".


Jedna od omiljenih je i radnoterapijska radionica šivanja, koja korisnicima omogućuje popravke odjeće. Mira Vego već 15 godina surađuje s Centrom za beskućnike gdje je voditeljica radionica.


- Zajedno uređujemo njihovu odjeću. Šivali smo jastučnice da bismo uredili njihov prostor, zastore... Oni pomažu koliko mogu i zajedno im na neki način pomažemo da se osjećaju da ih netko treba i da treba njihovu pomoć, kaže.


Najposjećenije su zdravstvene radionice na kojima štićenici mogu provjeriti svoje zdravstveno stanje; mjeri im se tlak i šećer. Također, rado posjećuju one informatičke, a osobito psihosocijalne jer znaju da im je takva pomoć najpotrebnija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!