Centar koralja otvara vrata do kraja godine

07:00 / 02.02.2022.

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Budući Centar koralja

Budući Centar koralja

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Do kraja godine Centar koralja na otoku Zlarinu otvorit će svoja vrata. Projektom vrijednim 24 milijuna kuna, bogato kulturno nasljeđe otet će se zaboravu. 

Pružit će turistima i znanstvenicima nov sadržaj, ali i zadržati stanovnike na otoku. No radovi na prilaznom putu do Centra, mjesecima traju i starijim mještanima otežavaju svakodnevno kretanje.

Od rive do budućeg Centra koralja - hoda se oprezno. Raskopana cesta otežavadolazak do kuća. Žale se Zlarinjani jer opasnim i blatnim putom idu već mjesecima.

Loši vremenski uvjeti i zamjena vodovodnih cijevi nakon raskopavanja ceste, koja nije bila predviđena, produljila je radove za gotovo 4 mjeseca. A bilo je i sigurnosnih propusta.

- Mi smo u više navrata reagirali, zahtijevali da se to ogradi, jer su bila 2-3 šahta otvorena po metar i pol dubine. Tri žene su pale, upozorava predsjednik MO Zlarin Tomislav Kranjac.  Radovi bi trebali završiti do svibnja, a cesta će voditi do budućeg Centra koralja, koji je u završnoj fazi. 

S Centrom koralja počinje nova otočna priča

- Očekujemo do proljeća da će biti gotovi svi radovi nakon čega idemo u izradu odnosno u montiranje samog postava, najavljuje voditelj Odsjeka za gospodarstvo Grada Šibenika Miroslav Petrović.

Stigli su bicikli za rekreaciju, a uskoro dolazi i novi brod. S Centrom koralja počinje nova otočna priča i mijenja se slika Zlarina nabolje. 

- U centru je planirana suvenirnica, izložbeni prostor, knjižnica, mali komunalni dio sa ugostiteljskim dijelom. Samim time ima utjecaja i na depopoulaciju stanovništva do širenja turističke ponude, kaže Katarina Gregov, direktorica TZ-a Zlarin.

Otvorit će se nova radna mjesta i poboljšati kvaliteta života. A dok Centar ne zablista punim sjajem i radovi ne završe, treba se naoružati strpljenjem.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!