Četiri pulske plaže dobile defibrilatore

03.08.2022.

17:11

Autor: Nives Kalebić/Regionalni dnevnik/HRT

Defibrilator na plaži

Defibrilator na plaži

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Četiri gradska kupališta u Puli ove su sezone opremljena vanjskim defibrilatorima. Riječ je o prijenosnim uređajima za oživljavanje na plažama. Time se želi pridonijeti sigurnosti kupača i ponuditi im kvalitetniju zaštitu i uslugu.  

Prijenosne uređaje za oživljavanje imaju spasioci na Hidrobazi, Stoji, Valkanama i Mornaru. Kako bi se njima naučili koristiti, prošli su obuku Hrvatskog Crvenog križa.

Ako dođe do spašavanja kod utapanja - najprije radimo pet inicijalnih upuha, zatim počinjemo reanimaciju, nakon toga stavimo defibrilator i on nam govori više manje šta sve moramo raditi, objašnjava spasiteljica Judita Paro.

Takvih intervencija u Puli ove sezone zasad nije bilo. Pa ni potrebe za uporabom četiriju novih defibrilatora - koji kupačima daju osjećaj sigurnosti.

A o tome na pulskim plažama vodi računa 15 spasilaca. Najčešće imaju lakše intervencije. Uglavnom se radi, kaže Luka Duplenčić Majhetić - o ubodima ježeva, meduze i jednostavnijim ozljedama.

Grad Pula osigurao je i ostalu opremu potrebnu za rad spasilačke službe, ističe savjetnik gradonačelnika za sigurnost Kristijan Družeta.

Ove su sezone zamijenjeni su promatrački tornjevi na Valkanama, postavljen je novi toranj na Hidrobazi te sanirana podloga tornjeva na kupalištima Mornar i Stoja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!