07:01 / 22.06.2021.

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Četiri vikenda vinskog hedonizma u đakovačkom vinogorju

Dani otvorenih vinskih podruma

Dani otvorenih vinskih podruma

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Osječko-baranjskoj županiji u tijeku je vinski mjesec, tj. četiri vikenda vinskog hedonizma. Protekli su vikend posjetitelji mogli obići đakovačko vinogorje gdje su prvi put održani dani otvorenih vinskih podruma.

Poput slikara koji se poigrao na slikarskom platnu, đakovačko vinogorje obiluje pitoresknim brežuljcima idealnima za šetnju, vožnju biciklom i naravno - obilazak vinskih podruma.


- Lijepo smo orijentirani. Imamo lijepi brežuljkasti kraj koji je sa sjevera zatvoren šumom i otvoren prema jugu i ravnici. Tako da što se tiče klime i podneblja, stvarno je kraj idealan za vinogradarstvo, rekao je Igor Lukačević, vinar i vinogradar iz Trnave.


Uz takav pogled i vinski se nektar čini još ukusnijim. Osunčani brežuljci daju iznimna vina.


- Trenutačno se nalazimo na položaju Zlatarevac, tako se zove brdo. Proizvodimo graševinu najviše, ona se tradicionalno proizvodi u našem kraju, imamo traminac također dosta zastupljen, rajnski rizling, crna vina, frankovke, i evo eksperimentiramo s, u današnje vrijeme, popularnim vinima kao što je ovaj lijep rose, objašnjava Marijan Vračević, vinar i vinogradar iz Trnave.


Lijepa je to zbirka vina. Proteklih godina mali vinari iz đakovačkog vinogorja krenuli su, kada je riječ o kvaliteti vina, velikim koracima naprijed zahvaljujući manifestaciji "Bonavita".


Vina su im sve traženija. No za pravi turistički paketić svi se trebaju udružiti.


- Trebalo bi svakako poraditi na smještaju i gastronomiji, na ponudi hrane, ne samo vina. Svi naši OPG-ovi, koji djeluju na području općine, bi se mogli uključiti u to, kaže Irena Mikić Brezina, načelnica općine Trnava.


U tome bi im mogli pomoći i europski fondovi.


Vinari su učinili prvi korak danima otvorenih vinskih podruma, što je bio poticaj mnogima da prvi put posjete taj kraj i uživaju u jedinstvenom hedonističkom doživljaju na vinskoj cesti Zlatarevac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!