Mještani Ugljana prisjećaju se posjeta čileanskog predsjednika Borića

09.12.2022.

19:51

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/HRT/R.S.

Gabriel Borić u posjetu Ugljanu

Gabriel Borić u posjetu Ugljanu

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Zoran Milanović službeno boravi u Čileu, gdje je otputovao na poziv čileanskog predsjednika Gabrijela Borića. Prvi je to Milanovićev službeni posjet Južnoj Americi otkako je stupio na dužnost. U Čileu živi oko 200 000 Hrvata, a čileanski predsjednik hrvatskih je korijena. Njegovi preci su s otoka Ugljana, a ondje je prije 12 godina posjetio svoje rođake.


Domagoj Kombura svojeg je rođaka Gabriela Borića upoznao kada je aktualni čileanski predsjednik s dvojicom braće odlučio posjetiti rodni kraj svojega pradjeda. Bio je u srednjim dvadesetima i bili su na putovanju Europom. 


- Uživao je, lijepo se javi da bi on došao tu upoznati kraj naš i evo tu smo baš tu smo bili na piću na večeri i tako, za HRT Dnevnik rekao je Domagoj Kombura, rođak Gabriela Borića.


Dva dana intenzivno su se družili. Priča o čileanskom predsjedniku ugljanskih korijena zanimljiva je i ostalim mještanima.


- Je, naš čovjek da je vani, u drugoj državi da vodi, to je dobro. Ali sad da me zanima baš toliko da pratim to ne, kazao je mještanin.


Općina Preko po predsjedniku Zoranu Milanoviću upravo mu je poslala prigodne darove.


- Mi smo evo poslali jedan protokolarni poklon koji sadrži neke sitnice koje su tu specifične za naš otok. Uglavnom sve je to proizvedeno na našem otoku u našoj općini, to su nekakvi naši OPG-ovci tako da smo još jednom mu svratili pozornost na otok Ugljan, rekao je Jure Brižić, načelnik Općine Preko.


Uz darove su priložili pismo s pozivom na otok s kojeg su se njegov pradjed i prabaka prije više od 120 godina otisnuli u Južnu Ameriku. Iz ove kuće u srcu Ugljana obitelj Borić trbuhom za kruhom otišla je u Čile. Predsjednik Čilea zasad nije najavio svoj dolazak ovamo, ali rođaci bi ga voljeli vidjeti.


Rođaci kažu da predsjednik Čilea voli i najvažniju sporednu stvar na svijetu.


- Obožava nogomet, igrao sam s njim nogomet pa znam, rekao je Kombura. 


Gabriel Borić, vjerojatno zbog gustog rasporeda, nije izravno u kontaktu s rodbinom u Hrvatskoj, no dio obitelji s Ugljana komunicira s njegovom braćom i najbližom rodbinom u Čileu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!