Čili-papričice - začin za neretvanski brudet

17.12.2022.

07:05

Autor: Regionalni dnevnik/HTV /Mateja Delija/E.P.C.

Uzgoj ljutih paprika u dolini Neretve

Uzgoj ljutih paprika u dolini Neretve

Foto: HTV / HRT

Mandarine, smokve i dalmatinsko bilje odlično se u umacima slažu sa ljutim papričicama i to iz domaćeg uzgoja koje odlično uspijevaju u dolini Neretve. Ovo podneblje, poznato po mandarinama u posljednje vrijeme sve više postaje prihvatljivim i za pomalo neobične poljoprivredne kulture. 

Zaljubljenik u kuharstvo, godinama je tražio način kako dobro zaljutiti neretvanski brudet. Kako bi taj gastro specijalitet zadržao vrhunsku kvalitetu, odlučio se za uzgoj ljutih paprika. Brudet je, kaže Mijo, dobio svoj idealan začin. Ali ne samo brudet. 


- Sve je počelo prije pet godina. Evo, sada smo malo više zasadili nego što smo inače u prilici, a planiramo još širiti proizvodnju. Počeli smo sa petnaest paprika, a sad smo tri tisuće sto ili tisuće dvjesto, ne zna se u broj, ove godine imamo rekordni prinos, kaže Mijo Ćelić, inače kuhar. 


Dobar prinos može zahvaliti neretvanskoj klimi, koja je ove godine za uzgoj paprika bila idealna. 


- Dvanaesti je mjesec, mi još uvijek papriku imamo i još se može brati. Naravno, nije ista kvaliteta, kao u osmom mjesecu ili devetom, ali i dalje mi  imamo nešto. Mi nju svejedno meljemo, fermentiramo, imamo što od toga, rekao je. 


Osim neretvanskih paprika, idealnih za sušenje, pokazalo se da tu mogu rasti i vrste iz raznih zemalja svijeta, pa čak i najljući čili te da je njihov uzgoj dosta isplativ. 


- Ispočetka je to bilo, a svi su govorili šta će ti to. Evo danas, fala Bogu, ja mogu sa strane još nekako priskrbit neke stvari koje dosad nisam mogao i to zahvaljujući paprici, kaže Mijo.   


Svoje je paprike počeo prerađivati u umake. Na kraju je spojio nespojivo. 


- Pa imamo jednog sa smokvom i višnjom iz rakije. Imamo jednoga s mrkvom i tekućim dimom. Imamo s mandarinom, cimetom i zvjezdastim anisom, govori o svojim umacima.


Svima im je zajednička ljuta paprika uzgojena u neretvanskoj dolini. Baza je domaći ocat, a odlično se uklapaju u gotova jela. Brudet je, kaže Mijo, dobio svoj idealan začinski umak, a Neretva još jednu kulturu u nizu uspješnih.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!