Ronioci čistili podmorje ispred Morskih orgulja

20.11.2021.

21:24

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Morske orgulje u Zadru

Morske orgulje u Zadru

Foto: Dnevnik / HRT

U još jednoj akciji pod motom "Daj ruku za čisto podmorje" u organizaciji Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja, u suradnji sa zadarskom "Čistoćom", tridesetak ronilaca počistilo je ono što je nakon sezone ostalo u moru ispred omiljene zadarske turističke atrakcije.

Ideja je bila na jednom od najposjećenijih mjesta provjeriti što za turistima, ali i domaćima, ostaje u našem podmorju.

- Našli smo primarno nekakve tanjure, nekakve keramičke posude su čak cure vadile i slično, ima nešto malo gume, plastike, rekla je Lucija Ema Sekula iz Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja.

- Našlo se dosta razbijenih pijata i čaša i boca, ovo što bace s rive kad se pije vjerojatno navečer, rekao je Toni Kogoj iz Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja.

Polaznici su mogli uzeti rukavice i s rive se uključiti u akciju čišćenja. Poznato je da ronioci rado priskaču jedni drugima u pomoć, neovisno o tome gdje se u Hrvatskoj organizira eko akcija.

- Imamo ronilački tim koji izlazi na intervencije, na jezera, rijeke. Mi ne idemo na more, na more idemo samo na eko akcije, rekao je Goran Tomečak iz Vatrogasne zajednice Svete Nedjelje.

Organizatori su zadovoljni.

- Nešto smeća ima, ali ne pretjerano. Našli smo interesantne stvari od skateboarda, kolica, romobila, tako da, uvijek ponavljam, kad je bacanje smeća u more u pitanju, ljudska mašta je neiscrpna, rekao je Đani Iglić, predsjednik Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja.

Podršku ovakvim akcijama uvijek svesrdno pruža Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, pa je i ovoga puta zahvaljujući udrugama članicama bilo živahno i na Pozdravu Suncu. Ideja da se akcija ovoga puta pozabavi podmorjem uz gradsku rivu stigla je iz Čistoće.

- Ako ćemo educirati, pogotovo ove mlađe naraštaje, onda će u budućnosti biti puno lakše očuvati okoliš, rekao je John Ivan Krstičević, direktor Čistoće d.o.o. iz Zadra.

Uključivanjem što većeg broja sudionika, najvrednije što za sobom ostavljaju ovakve akcije jest jačanje svijesti o važnosti brige za okoliš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!