"Črna pisanica"

02.04.2022.

07:00

Autor: Ana Papec/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

"Črna pisanica"

"Črna pisanica"

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Povodom nadolazećih blagdana čakovečka knjižnica organizirala je prigodnu radionicu izrade međimurske črne pisanice. 20-ak polaznica učilo je "batik" tehniku karakterističnu za Donje Međimurje, staru više od 100 godina.

Črnu pisanicu s motivom ljubičastog cvijeta , staru 73 godine gospođa Biserka vrijedno čuva. Uspomena joj je to na dragu osobu, koja ju je podučila vještini koju ona danas prenosi na druge. 

- To je od gospođe od koje sam ja vidjela i učila crtati. Pisanica je ostala sačuvana, a jednu od njih koje je ona napravila, ja sam mijenjala sa njenom kćerkom, rekla je Biserka Vučenik, voditeljica radionice.

Izrada tradicijske pisanice, kaže, komplicirana je i odvija se u više faza.

- Voskom pčelinjem i kljičicom, to je pisaljka sa bakrenom žičicom gdje je špica napravljena od bakrene žičice. Crtamo i grijemo na svijeći, umačemo u vosak i crtamo konture cvjetova, a iza toga je bojamo i čoskamo, pokazuje.

Drugim riječima premazuje se voskom i stavlja u crnu prokuhanu boju za tekstil. Nekada se za bojanje koristila čađa. Ovo umijeće staro više od 100 godina dobro su svladale i polaznice radionice.

- Mislim da je važno imati dobru tehniku, biti precizan i uredan i tada je slika jako lijepa, govori Rajka polaznica radionice.

- Nije baš jednostavno, moram priznati i da ruke ne smiju drhtati, naglašava.

- Izabrala sam cvjetiće gore okolo listiće i baš mi je zanimljivo jer prvi put to radim, lijepo mi je, ali treba strpljenja i jako lijepo to onda izgleda, govori Josipa.

Ova mala umjetnička djela nekada su se darivala na takozvanu "bijelu nedjelju", prvu nakon Uskrsa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!