Čudesna geometrija mrkog konavoskog veza

06:24 / 20.02.2022.

Autor: Sandra Lacković/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Mrki konavoski vez

Mrki konavoski vez

Foto: HRT / HTV

Mrki vez najstariji je konavoski vez. O tome svjedoči izložba "Mrki vez - put u nepoznato" u Zavičajnome muzeju Konavala. Izloženi su primjerci iz brojnih konavoskih privatnih zbirki, nacrti i uzorci mrkog veza učiteljice Jelke Miš te barjak bratstva Močići koji je u cjelosti izvezen mrkim vezom.

- Razlikuje se od od konavoske utkanice po tehnici vezenja, nestao je krajem 19. stoljeća iz upotrebe, sačuvan je zahvaljujući Jelki Miš i njezinoj udruzi vezilja koje su skupljale uzorke po Konavlima, crtale ih i radile početnice, objasnila je muzejska pedagoginja Zavičajni muzej Konavala Maris Stanović

Takozvani starinski vez krasio je ovratnik i rukave košulje do sredine 19.stoljeća. Tada je mrki vez bio 15 centimetara širok, a 'kite' su se prišivale na rukave. Vremenom se reducirao i došao do današnje forme, dodaje Stanović.

Izložbu prate bogat edukativni program i kreativne radionice za djecu i mlade. Kad se savlada čudesna geometrija mrkog veza, tehničko crtanje i bojanje uzoraka može biti antistres radionica za odrasle. Muzej u Čilipima čuva konavosko etnografsko blago - istodobno tradiciju prenosi na buduće generacije. Stare vještine na novi način.

- Konavoski vez, bilo mrki vez bilo utkanica - traži brojanje. Međutim, za mrki vez najprije se radi crtež, tzv. pisanac. Prvo se crnim koncem izvodi crtež, vezenjem s lica. Onda se popunjava unutar pisanca s naličja - crvenom, zelenom pa plavom. To je osnovna razlika od utkanice koja se veze sa naličja, objasnila je Maris Stanović.

I danas ni jedna festa u Konavlima ne može proć bez konavoske nošnje. Njezina ljepota i otmjenost oduvijek izaziva divljenje. Tko je upoznat s umijećem izrade cijeni je i više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!