18:13 / 02.07.2021.

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HRT

Čudesna šetnja starim šibenskim kužinama

Stari Šibenik

Stari Šibenik

Foto: HRT / HTV

"Priče iz šibenske kužine" nova je tematska tura ovdašnjih turističkih vodiča. U još jednoj pandemijskoj sezoni vodiči gotovo da nemaju posla, ali to vrijeme iskoristili su za edukaciju i kreiranje novih zanimljivih razgledanja grada. Ovaj najnoviji je gastrotura povijesnom jezgrom.

Šibenska je gastronomija svoje zlatno doba, upotrebom isključivo lokalnih namirnica, doživjela početkom 20. stoljeća. I to je nit vodilja za "Priče iz šibenske kužine".

- To je priča o šibenskim tovernama, oštarijama, ženama koje su bile glavne u masnoj ulici. Zašto se Masna ulica uopće zove masnom, što su nekad bili prometni znakovi u Šibeniku, kuda se hodalo, što se jelo, kako se jelo..., objašnjava Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča "Mihovil".

Velik broj odredbi gradskog Statuta odnosio se baš na način prodaje i distribucije hrane, a zaštita potrošača bila je na visokoj razini: gradski nadzornici obilazili su svakodnevno pekare, mesarnice i gostionice. Ako bi zatekli u dućanu neku mjeru koja nije odgovarala propisima grada, dodaje turistička vodičica Josipa Petrina - već sutra se to predočavalo knezu i onaj tko je koristio nelegalnu mjeru morao je platiti kaznu.

Zanimljivim gastrocrticama iz šibenske povijesti oduševljeni su i domaći i oni koji to nisu. Sretni su i zadovoljni i vodiči. Jer svakom novom tematskom turom i oni dodatno otkriju bogatu baštinu. Kao da zagrebete u nekakvu škrinju prepunu blaga, kaže vodičica Sandra Grgas i dodaje - "Izvlačite i samo ostanete osupnuti, oduševljeni. Onda to, naravno, želite i podijeliti".

A podijelili su vodiči ovom prigodom ušećerene bademe i mini-verzije šibenskih kita. One veće svojedobno su označavale mjesta gdje se prodaje vino. Svoje mjesto našle su i u poznatim Arsenovim stihovima: smrika je za crno, maslina za bilo, borić je za opol - da ti liči tilo! I bile su najbolji prometni znakovi u šibenskoj povijesnoj jezgri!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!