14:03 / 26.07.2021.

Autor: Jasminka Kalčić/More/V.M./HRT

Čuvar rovinjske batane

Giovanni Trani

Giovanni Trani

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Najpoznatija rovinjska brodica je batana. Da bi je sačuvao, istarski modelar Giovanni Trani napravio čak i muzej njoj u spomen.

Upravo gradi i jednu pet metarsku batanicu, zadnju za njega, kaže, ali generacijama u spomen. 


S Giovannijem Tranijem u njegovu muzeju, ali i tijekom plovidbe na batani , bila je ekipa emisije More:

Ponosan je na svoj grad ovaj rođeni Rovinjac, umirovljeni profesor talijanskog i tehničkog, Giovanni Trani. Na dragoj mu korčulanskoj gajeti, morem ga obilazi svakoga dana.


Ovaj ljubitelj mora i barki veliki je protivnik plastičnih barki, smatra da će one uništiti brodogradnju, ponos njegovih predaka. Na 70-tak godina staru gajetu, jako je ponosan. Ona je poput njega, kaže.


U svojoj garaži, već gotovo godinu dana, gradi svoju drugu batanu u životu. Pet metarsku ljepoticu stvara gotovo kirurškom preciznošću. I to sve iz glave, bez ikakvog nacrta.


Za razliku od gajete, koju kaže Dalmatinci javno pokazuju i koriste, batana je skrivena. Uglavnom po muzejima, pa i njegovom vlastitom. Da bi sačuvao spomen na tu najpoznatiju rovinjsku barku, u nekoliko je kvadrata skupio sve što je ikad izmodelirao i pronašao. U muzeju se mogu vidjeti stotine modela batana i njenih srodnika. 


Giovanni je četvrta generacija obitelji Trani koja modelira i čuva batanu. Njegova dva sina, nada se, nastavit će tradiciju obitelji. Jer, nestanu li drvene batane, zauvijek će nestati i dio duše Rovinja...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!