Čvarci od kozjeg sira iz zlatne ravnice

19.08.2021.

20:08

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Čvarci od kozjeg sira

Čvarci od kozjeg sira

Foto: Ines Milanković / HRT

Da je tržište moguće osvojiti inovativnim proizvodom, pokazuje primjer sedmeročlane obitelji iz Komletinaca koja proizvodi čvarke od kozjeg sira. Na svom OPG-u imaju 50 koza, a uz čvarke, proizvode i mlijeko te sireve različitih okusa.


Sedmeročlana obitelj Lovrić Jovanović u zlatnoj ravnici uzgaja 50 koza. Težak je to posao, no odvažnim koracima i inovativnim proizvodima svojoj djeci grade bolje sutra.

- Imam petero dječice i moj suprug mi je desna ruka, on mi pomaže u fizičkim poslovima. Ovo je OPG, obiteljsko gospodarstvo, gdje naravno svi trebaju sudjelovati. To je timski rad, kaže Tatjana Lovrić Jovanović, nositeljica OPG-a.

- Nije problem proizvesti, raširiti grla, proizvesti razno razne životinje- problem je plasirati to sve. Najviše me naprijed tjera moja obitelj, kaže Željko Lovrić Jovanović.

A uz ove vrijedne ručice sve je lakše. Kad sunce upeče - kažu, nema ništa ljepše od svježeg mlijeka.

- Moje koze se uvijek vole maziti i kad se naljute sruše nam mlijeko, kaže Luka.

Osluškujući bilo tržišta, ova vrijedna obitelji odlučila se poigrati recepturama kako bi stvorila jedinstveni proizvod - čvarke od kozjeg sira - pravu slavonsku deliciju - jedinstvenu u svijetu.

- Potpuno čisti sir, posebno je obrađen na neke moje tajne načine i začinjen je posebno, kaže Željko.

- Amerikanci su bili oduševljeni, a što se tiče tržišta, zasad smo još mali po toj priči, dodaje Tatjana.

Svoje hrskave i aromatične čvarke od sira pokušat će zaštititi. U budućnosti planiraju otvoriti mini-siranu i kušaonicu u kojoj će primati sve koji žude za ekološkim i posebnim delicijama.


Više doznajte u reportaži iz Komletinaca:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!