Ranojutarnju emisiju glazbene postaje u Texasu vodi iz Dubrovnika

01.05.2021.

21:08

Autor: Sandra Lacković/T.V./Dnevnik/HRT

Digitalni nomadi u Dubrovniku

Digitalni nomadi u Dubrovniku

Foto: HTV / HRT

Dubrovnik je pokrenuo inovativan program - raspisao je natječaj za digitalne nomade. Od stotinjak prijava iz cijeloga svijeta, odabrano ih je deset. Tijekom besplatnog jednomjesečnog boravka u Dubrovniku, nomadi će istražiti destinaciju i svojim iskustvom pridonijeti globalnoj promidžbi.

Galerija
Digitalni nomadi u Dubrovniku, Foto: HTV/HRT
Digitalni nomadi u Dubrovniku, Foto: HTV/HRTDigitalni nomadi u Dubrovniku, Foto: HTV/HRTDigitalni nomadi u Dubrovniku, Foto: HTV/HRTDigitalni nomadi u Dubrovniku, Foto: HTV/HRT

Amerikanka Marlee McCormick 22 godine radijska je voditeljica. No sada ranojutarnju emisiju glazbene postaje u Texasu vodi iz Dubrovnika.

- Govorim o vašoj kulturi, o Dubrovniku u Domovinskom ratu, dobili smo lekciju iz povijesti, Amerikanci ne znaju mnogo o tome. Uvijek me pitaju kojim jezikom govorite. Hrvatskim, ali svi ovdje znaju i engleski pa im kažem da nema jezične barijere, priča Marlee.

Marlee je jedna od deset digitalnih nomada koji mjesec dana besplatno borave u Dubrovniku.

Odabrani su na natječaju - različitih su struka, od produkcije, marketinga, ekonomije, poduzetništva i medija. Stvarni ljudi koji svoj posao rade na daljinu na raznim mjestima po svijetu.

- Sretna sam, digitalni sam nomad niz godina, boravim posvuda. Lijepo je s ljudima koji su stalno na putu surađivati na radionicama i svojim iskustvom pomoći lokalnoj zajednici, ističe Kaisu Koskela iz Finske.

Riječ je o projektu grada i turističke zajednice koji se u vrijeme pandemije okreću novim sadržajima.

- Kroz ovaj projekt pokazati Dubrovnik kao digital nomad friendly grad, koji ima sve preduvjete za kvalitetan boravak jednog digitalnog nomada, kaže Jelka Tepšić, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika.

Promoviraju destinaciju u kojoj borave, obično dulje od prosječnih turista, često izvan glavne sezone.

- To je izvrsna globalna promocija putem svih njihovih aktivnosti, kontakti, rodbina, prijatelji, širi se glas zaista brzo, ističe Ana Hrnić, direktorica TZ-a Dubrovnik.

Digitalni nomadi žele se uklopiti u lokalnu zajednicu - možda Marlee uskoro umjesto countryja svojim slušateljima pusti klapsku pjesmu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!