Dan državnosti uz konjički maraton dug 45 kilometara

30.05.2022.

16:38

Autor: Marijana Kranjec/Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Konjički maraton

Konjički maraton

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Povijesna postrojba Bjelovarski graničari Husari 1756, Dan državnosti od 2004. godine obilježava na jedinstven način. Konjičkim maratonom od Bjelovara do 45 kilometara udaljenog Pešćenika. Time odaju počast domovini i svim poginulima za njezinu slobodu. 

Bjelovarsko spomen područje Barutana i počast jedanaestorici palih u eksploziji skladišta jugo-vojske. I tako još pet puta na stazi dugoj 45 kilometara, sve u čast onima koji ne smiju biti zaboravljeni.

Na krajnjem odredištu je spomen-obilježje Bilo na Bilogori prema kojemu je krenulo 25-ero konjanika. Svi bez imalo straha da konji neće izdržati.

- Naši ljudi sudjeluju na trkama na husarskim utrkama na županijskim, 30- 40 km a ovo je jahanje u hodu, stajemo na mjestima gdje su naši poginuli, palimo svijeće i dolazimo na Bilo na Bilogori, istaknuo je zapovjednik Bjelovarskih graničara Husara 1756, Jozo Trogrlić

- Malo je nervozan Kićo, je li to zato što bi što prije krenuo?

- Pa da, vidi druge konje sa strane pa bi onda i on, a takvo je i vrijeme, pa su malo nervozniji, ističe Daria Filipović

- Ne bojite se puta?

- Ne, ne, nadam se da će biti sve ok.

Husari jašu gidrane, konje kakvima se služila austrougarska vojska, a njihova je vrlina izdržljivost. Jahače krasi i ona druga - domoljublje. 

- Otac mi je branitelj, svi moji su bili u vojsci, hrvatska je naša država, moramo je obilježavati, pogotovo ovakve spomendane, ističe Stipan Trogrlić

Uz one koji su branili Hrvatsku među husarima je danas sve više njihove djece. Stoga vjeruju da ova tradicija s godinama neće pasti u zaborav već da će steći još više novih poklonika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!