Dan kravate obilježen postavljanjem kravate na Jelačićev kip

18.10.2021.

14:17

Autor: HRT/Hina/J.L.

Dan kravate

Dan kravate

Foto: HTV / HRT

 Svjetski i nacionalni Dan kravate obilježen je na glavnom zagrebačkom trgu, gdje je nakon smjene straže Kravat pukovnije njezin zapovjednik postavio kravatu na kip bana Josipa Jelačića.

Svečanost u organizaciji Academie Cravaticae izazvala je pozornost brojnih okupljenih građana, koji su sa zanimanjem pratili smjenu straže Kravat pukovnije, kao i postavljanje kravate na Jelačićev kip.

Pripadnici Kravat pukovnije, počasne garde od 17 vojnika, među kojima su i četiri konjanika, postrojili su se na zagrebačkom glavnom trgu, noseći odore kakve su hrvatski vojnici nosili tijekom Tridesetogodišnjeg rata.

Nakon postrojavanja, zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić i saborska zastupnica Zdravka Bušić podignuti su pomoću dizalice do kipa bana Jelačića te oko njegovoga vrata postavili crvenu kravatu.

Predstavnik Academie Cravaticae, ustanove koja promovira kravatu, Mihovil Bogoslav Matković, istaknuo da će se nacionalni Dan kravate obilježiti postavljanjem kravate na još 40-ak spomenika u Zagrebu, kao i aktivnostima u drugim hrvatskim gradovima.

- Kravata kao identitetska baština Hrvatske posebno učinkovito i sadržajno može poticati komunikaciju Hrvatske sa svijetom, kazao je Matković i podsjetio da je upravo na inicijativu te ustanove Hrvatski sabor 18. listopada proglasio Danom kravate.

Na događaju su sudjelovali i ambasadori kravate - znanstvenik Igor Rudar i prvi ambasador kravate, književnik Miro Gavran.

- Jedna stvar koju hrvatska doista ima je kravata, čija smo mi postojbina, no mnogi narodi svijeta vrlo malo znaju o tome. Ovo je rijetka prilika da brendiramo našu državu u svijetu nečim lijepim, korisnim i nečim što je prepoznato, rekao je Rudan.

Gavran je dodao kako puno znači činjenica da Hrvati mogu osvijestiti da jedan prihvaćen modni detalj potječe od njih.

- Mislim da smo svi sretni da se možemo okupiti oko jednog divnog simbola, koji ima značenje civiliziranosti, pa čak i vjernosti, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!