Kravosas Dandon, meteorološki filozof

15.03.2021.

07:46

Autor: Melita Šare/More/HRT

Dandon

Dandon

Foto: More / HRT

Krunoslav Bobić s otoka Pašmana, poznatiji kao Slave, u svojih sedamdeset sedam godina vidio je svijeta, od Nijagare do Sibira. Bio je pomorac, ugostitelj, turistički vodič, rašljar, uopće - vizionar. Zabavljao se i družio s mnogim "ekscelencijama". A sada se "klanja" jednom kravosasu. Njegov je to novi, kaže, "kompare".

Najveća je ovo naša zmija. Nije otrovna. Iako robusna, mirna je i spora, rijetko grize. Plijen, primjerice miša, ubija davljenjem.

Inače, za vrijeme rata 1944. Slave se rodio u šumi u poljskoj kamenoj kućici. Pričali su mu i prepričavali stari priče o toj zmiji toliko puta da mu se čini da se i sam sjeća.

Primijetio je da njegov Dandon, ovisno o položaju tijela, navješćuje i vrijeme. Sjetio se i najslavnijeg svisca na svijetu Philla, koji ipak pola prognoza pogriješi. Šali se, njegov Danadon takve prognostičare glodavce može pojesti za doručak.

- Kad je sunce, onda se on polusmota i stavi glavu, a kad je ružno, onda se dugo ispruži i okrenut je prema buži, kaže Slave.

Evo i prigode da se na Velenjivi, kako je zovu, jer ipak je ona na otoku i ima čak tisuću četvornih metara, pojavi i najpoznatiji zadarski lokalni meteorolog. Također, Pašmanac, Duško Kraljev. Pa dobio je konkurenciju.

No kad je već Duško tu na njivi, pitamo ga kada ćemo na kupanje. Ovaj put oslanjamo se ipak na njegove termometre, barometre, radare i satelite. Prognostičar iz grmlja sada je u drugom planu. Za kupanje, kaže, kad bude oko 20 stupnjeva, ili 18. Dakle, druga polovina svibnja.

Dandon je zmija plivačica. Ali, čini se, otplivati ili odgmizati od našeg Slave neće. Ljubav je to koja traje od prošloga ljeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!