U Siraču na Danima šljiva raskoš pekmeza, rakija i delicija

05.09.2023.

07:00

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Davor Lovrić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dobrim urodom šljiva ove se godine malo tko može pohvaliti. Na području Sirača, gdje ih uzgaja gotov svako domaćinstvo, kažu da ih uopće nema. No, zahvaljujući prošloj, vrlo rodnoj godini, na Danima šljiva mogla se okusiti raskoš pekmeza, rakija, te ostalih delicija. 

Siračko dvorište mami mirisima! Priprema se pekmez od šljiva po receptima baka.

- Krčkamo, krčkamo dok voda ne ispari i dobiva pomalo sjaj i do željene gustoće ga pečemo. 4,5,6 sati lagano, lagano pečemo, govori Nada Hinkelman iz Sirača.

Meštri pečenja rakije i ove su ju godine pripremili u kotlu starom pola stoljeća.

- Pa to se moraju šljive sakupiti, stajati jedno 14 dana do mjesec dana i onda kad zakuhaju onda se peče. Svaki kotao daje otprilike 8 do 10 litara, rekao je Toni Juraić iz Sirača.

Pravilo za rakiju i pekmeze isto je - ništa bez domaćih šljiva!

- Svi su ti pekmezi rađeni od autohtonih šljiva, naših domaćih i tek tad se može dobit ta prava punoća okusa, naglašava Vlasta Bokulić iz Sirača.

I ove su godine dodijeljene brojne nagrade i za rakije i za pekmeze. Svatko ima svoj recept za uspjeh.

- Mi za šljivovicu barrique imamo pravilo da minimum 2 godine stoji u bačvama od slavonskog hrasta i s time postižemo takav miris i boju, pokazuje Božo Grgić, destilerija Wise Grus iz Daruvara.

U općini od ove godine sufinanciraju kupnju sadnica šljiva, ali i markice za pečenje rakije. Hoće li biti šljivovice sljedeće godine? Prognoze nisu blistave!

- Ove godine jedino što je rodilo na našem području je vinova loza. Još se držimo onoga da su uvijek 2,3 godine rodne, a jedna je uvijek malo lošija tako da ne želim odmah okrivljavati klimatske promjene, rekao je Igor Supan, načelnik općine Sirač.

- Ove godine možda šteta nije bila tolika od tih mrazeva, ali je nažalost bila od nepovoljnih uvjeta za vrijeme cvatnje i oplodnje i bilo je dosta oborina i vlage. Trebamo biti zabrinuti jer nije upitna samo proizvodnja voća nego općenito poljoprivredna proizvodnja, naglasila je Grozdana Grubišić-Popović, Ministarstvo poljoprivrede.

Tko zna kako će se sljedeće godine zavrtjeti kolo sreće uzgajivačima. Uživa se dok traje!

Živjeli! Za Sirač, za feštu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!