Dansko-hrvatska priča Davida i Martine

06.06.2021.

18:19

Autor: Kod nas doma/HRT

David i Martina

David i Martina

Foto: HRT / HRT

David Juul-Hansen rado pravi jedan od omiljenih danskih specijaliteta, zanimljivog okusa, ali i imena - "zvijezda padalica". On je danski kuhar, upoznao Hrvaticu, zaljubio se, sada je Hrvatska njegov novi dom. 

- Prije nego sam došao ovdje, jedna me osoba koja nikad nije bila u Hrvatskoj upozorila: "Uf, pazi se, ljudi su ondje drugačiji!" Kad sam ga nazvao dva tjedna poslije, smijao sam se i rekao mu: "Stvarno moraš doći ovdje i sam se uvjeriti." - smije se David.

Tada još nije niti slutio da će jednoga dana ovdje imati obitelj. Zaljubio se u Martinu Stražičić s Mljeta.

- Jako dugo smo bili ful dobri prijatelji. Onako, jedan drugome smo plakali o problemima... Tako da je to zapravo bilo onako... Imali smo dobru osnovu kad je došao taj naš ljubavni početak - priča Martina.

Oboje obožavaju kuhati i imaju mnogo iskustva u vođenju restorana. Zato su odlučili zajednički u Zagrebu pokrenuti restoran i to onaj s danskom hranom.

Martinin pravi doticaj s danskom kuhinjom bio je kada su bili u Danskoj. Kad je njegova mama kuhala, Martina je bila oduševljena.

Namirnice su slične, kombinacije su drugačije. Naprimjer u sendvič s raženim kruhom stavljaju krumpir. David se stvarno začudio kada je vidio da u restoranima često naručujemo toliku količinu mesa, poput mesne plate.

- Mi se nikako ne možemo natjecati s količinom mesa koju vi imate na tanjuru! Nama je važno da imamo meso, ali da ga uklopimo s povrćem i salatom - objašnjava David.

Hrvatska hrana mu se sviđa. Ovdje je i on upoznao neka nova jela. Burek mu je, kaže, fantastičan, jeo ga je često, ali se ubrzo udebljao pa je odlučio prestati.

Kod kuće oboje kuhaju i ravnopravno dijele posao izvan posla.

- U početku sam ja više kuhao, ali Martina sve češće preuzima. Sada imamo kćer tako da oboje moramo kuhati, čistiti... Imamo taj timski duh, ponosan je Danac.

Živio je posvuda - u SAD-u, u Švicarskoj je završio hotelijerstvo i menadžment, imao restoran u Londonu. U Hrvatskoj je sretan, oduševljen krajolikom, klimom i naravno, ljudima. Dansku posjećuje često.

- Danska je ravna kao palačinka, mi nemamo ni jednu planinu, moramo ići na jug radi toplijeg vremena. Nismo blagoslovljeni krajolikom i klimom kao što ste vi - naglašava.

I Martina je sretna s njim, kaže da je on vesela i jako jednostavna osoba. Naravno, od dana, do dana...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!