Dječački snovi oca i sina o letenju vlastitim zrakoplovom postali su stvarnost

17.04.2021.

07:01

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Nekadašnja pista za poljoprivredne avione u Čađavici postala je prvi sportski aerodrom u Virovitičko-podravskoj županiji, zahvaljujući entuzijazmu oca i sina pilota. Davorin je odnedavno u mirovini, a Vedran nastavnik u slatinskoj Industrijsko-obrtničkoj srednjoj školi, no svaki slobodni trenutak koriste za let zrakoplovom. 

Njihovu inicijativu podržala je i Općina Čađavica ustupivši im na korištenje pistu na kojoj su izgradili hangar za letjelicu. Dječački snovi oca Davorina i sina Vedrana o letenju vlastitim zrakoplovom postali su stvarnost kada su prije šest godina postali piloti sportsko rekreativnog zrakoplova.

Prve letove imali su na sportskom aerodromu u Vinkovcima.

- Polaganje za dozvolu sportsko rekreativnog pilota nije ništa komplicirano, ništa teško, više-manje svi mogu postići jer to nije znanje nego više vještina, rekao je pilot sportsko-rekreativnog zrakoplova Vedran Runje.

- Kao dijete sam izrađivao makete aviona koje su uspješno letjele i bio mi je to nekakav životni cilj, dodao je pilot sportsko-rekreativnog zrakoplova Davorin Runje.

Prije pet godina u Milanu su kupili vlastiti zrakoplov s dva sjedeća mjesta poletne mase do 450 kilograma, pogonjen benzinskim motorom. Vrijednost ovakvih polovnih letjelica je oko 25 tisuća eura .

- Doseg mu je oko 600 kilometara, može biti oko pet sati u zraku, njegova krstareća brzina je između 15 i 160 kilometara na sat, poručio je Vedran.

Sve donedavno zrakoplov je bio smješten na sportskom aerodromu u Daruvaru te su na putovanje automobilom iz Slatine trošili puno vremena. No rješenje je bilo pod nosom u nedalekoj Čađavici gdje im je Općina ustupila staru poljoprivrednu pistu na kojoj su nedavno Vedran i Davorin izgradili hangar i smjestili avion.

Sada mogu poletjeti kad god to vremenske prilike dopuste. 

- U jednom trenutku pojavio se gospodin Vedran sa svojom jednom lijepom idejom i pričom što se tiče zrakoplova i piste i eto, mi smo se vrlo lako i brzo dogovorili da ono to slobodno ovdje koriste, naglasio je načelnik općine Čađavica Mirko Rončević.

- Razvijamo jednu kulturu ultra-lake avijacije i tehničku kulturu na području cijele Virovitičko-podravske županije jer smo trenutno jedini registrirani aerodrom ovdje, rekao je Vedran.

Želja im je da im se priključe i ostali zaljubljenici u zrakoplovstvo pa da jednog dana osnuju i vlastiti aero klub u Čađavici. No do tada Vedran i Davorin će kao samostalni piloti uživati u promatranju krajolika iz ptičje perspektive, a planiraju se već ovoga ljeta zrakoplovom zaputiti i prema Jadranskom moru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!