Dejan Nemčić - po drugi put učitelj godine na svjetskoj razini

29.03.2022.

13:38

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Profesor Dejan Nemčić

Profesor Dejan Nemčić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HTV

"Global Education Awards" prestižna je nagrada koju već drugu godinu zaredom dodjeljuje globalna indijska organizacija "AKS Education Awards". Time se redovito nagrađuju učitelji koji svojim radom postižu određene pomake i promjene u obrazovanju u svojim državama. Upravo onu za učitelja godine na svjetskoj razini osvojio je mladi profesor geografije iz Garešnice, Dejan Nemčić – i to po drugi put. 

- Meni je nevjerojatno da sam pobijedio u dvije pandemijske godine koje su bile toliko teške, i u kojima su učitelji pokazali koliko su stvarno bitni u državi u kojoj rade, te koliko mogu utjecati na tu mladež. Oni su prepoznali ovo što radim. Prvu nagradu dobio sam 2020., i drugu 2021. Primio sam ih sada na najvećoj obrazovnoj konferenciji u Dubaiju. Nisam još ni svjestan toga, kazao je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Dejan Nemčić, profesor geografije u OŠ Ive Andrića u zagrebačkom naselju Sopot.

Rijetko se dogodi, kaže, da ista osoba dvaput zaredom osvoji ovu prestižnu nagradu na razini svijeta. To nije mala stvar, i pokušavam si sam u glavi posložiti kako je to moguće, rekao je.

- Postao sam ambasador te nagrade. Stvarno cijene sve to što radim u jednoj maloj Hrvatskoj koju nisu ni znali pronaći na geografskoj karti. Čeka me puno posla, konferencija i predavanja. Ovo je dokaz da ljudi iz malih gradova mogu ostvariti svoje snove, dodaje Nemčić. 

Kako bi netko uopće bio kandidiran za ovu prestižnu nagradu, napominje Nemčić, u obzir se uzima barem 15-20 parametara.

- Gleda se koliko utječete na živote svojih učenika i koliko mijenjate lokalnu zajednicu, promovirate obrazovanje i radite vlastite reforme ne čekajući sustav koji je možda zakazao. Rekli su da su oduševljeni s onim što radimo u OŠ Ive Andrića. Najveća nagrada mi je bila kad su mi u Dubaiju rekli 'taj osmijeh koji ti imaš o svojim učenicima gotovo nikad nismo vidjeli', kaže i dodaje kako je u Dubaiju imao priliku i održati redovni sat geografije na 148. katu Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu. Nagradu za svjetskog učitelja godine osvojio je upravo svojim trudom da učenicima promijeni percepciju o školi.

- Želim da djeca dolaze s osmijehom i da je škola mjesto velike sreće. Moja glavna misija u svakom satu geografije je pokazati što će taj sat sutra značiti za tvoj život. Treba kod učenika napraviti da nestane taj grč kad dolaze u školu i pokazati da škola nisu zidovi, nego učitelji koji stoje pred njima i koji im stvarno žele dobro, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!