Društvo prijatelja šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" slavi 10. obljetnicu

03.09.2021.

20:20

Autor: Hrvoje Gunjača/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Šibenska baština

Šibenska baština

Foto: Hrvoje Gunjača / HRT

Društvo prijatelja šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" slavi desetu obljetnicu djelovanja. Osnovano po uzoru na Društvo prijatelja dubrovačke starine - volonterskim radom nastoje revitalizirati gradsku baštinu i upozoriti na vrijedne i dosad nepoznate detalje koji pripadaju bogatom kulturnopovijesnom nasljeđu Šibenika.


Šibenska baština

Šibenska baština

Foto: Hrvoje Gunjača / HRT

 Utemeljeno je Društvo "Juraj Dalmatinac" u lipnju 2011. Prvi projekt: revitalizacija dotad zapuštene i devastirane tvrđave Barone!

- U ono vrijeme, kad se Društvo osnivalo, tek je počela valorizacija tvrđava, tek se krenulo sa Sv. Mihovilom. A danas evo, zahvaljujući i radu Društva, mnogobrojnih volontera, jednom golemom entuzijazmu, imamo skoro tri tvrđave kompletno obnovljene, govori Hrvoje Zekanović, inicijator i prvi predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

Uz pogled koji oduzima dah, nudi tvrđava Barone posjetiteljima i suvremeni dodatak: tehnologijom proširene stvarnosti ispričana povijest Šibenika.

- Tvrđava je super, sviđa mi se pogled, onako baš je lijepo panoramski na grad. Ali aplikacija je stvarno odlična Mislim da je zanimljiva i nama mladima i starijima, rekla je Lidija Galović iz Đakova.

Od prvog se dana Društvo posvetilo i povijesnoj jezgri Krešimirova grada. Obnavljaju se vrijedni arhitektonski detalji u sklopu projekta StaNaDi - u suradnji sa šibenskim konzervatorima.

Provodi se 3D mapiranje povijesne jezgre: gotovo 2 tisuće 

- Ulazimo u svaki objekt, snimamo doslovno svaku prostoriju, radimo geodetske snimke, tu smo uključili noviju tehnologiju - dronove, 3D skenere. Imamo doslovno svaki kamen snimljen, da se može faksimilski to i obnoviti, naglašava Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

Cijelo se desetljeće organiziraju predavanja koja proširuju saznanja o kulturno-povijesnom naslijeđu grada.

Društvo za očuvanje baštine odabralo za proslavu prvih deset godina djelovanja najljepšu kamenu pozornicu, uz dragulj svjetske baštine, katedralu sv. Jakova. 

Što ne iznenađuje jer drži Društvo do bogate šibenske baštine. Grad je ovo s dva Unescova spomenika, jedan od rijetkih u svijetu. A čak tri tisuće i tristo arhitektonskih elemenata i detalja ima Šibenik, prema popisu sastavljenom 1984. Okruglih, 10 godina Društva Jurja Dalmatinaca sa Šibenčanima slavi i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

450 članova-volontera, toliko ih ima ova udruga građana. Različitih su zanimanja i profila, no zajednički im je cilj: djelovanje za spas, održanje i novo vrednovanje bogate kulturno-povijesne baštine. I za drugo desetljeće imaju velike planove. Ukoričiti žele i gradsku kulturno-povijesnu baštinu. Priprema se, naime, monografija, autor je konzervator Ivo Šprljan. A napokon će se i skučiti. Od Grada je Društvo dobilo prostor na korištenje, koji se upravo uređuje. 

Vrijednost kulturno-povijesne baštine Šibenika Društvo je već promicalo i promicat će izvan granica Lijepe naše! Rekla je novinarka Ivona Ramadža Čolić, za Dnevnik HRT-a.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!