Devetogodišnji Erik je velika budućnost riječkog i hrvatskog šaha

18.09.2022.

07:00

Autor: Matea Krmpotić/Dnevnik/HRT

Devetogodišnji Erik je velika budućnost riječkog i hrvatskog šaha

Devetogodišnji Erik je velika budućnost riječkog i hrvatskog šaha

Foto: Dnevnik / HRT

On igra šah. Erik Golubović iz Rijeke višestruki je državni prvak. Samo mu je 9 godina, a već je sudjelovao na brojnim europskim i svjetskim šahovskim natjecanjima. S Erikom od malih nogu trenira njegov otac Boris, ali i riječki velemajstor Ognjen Cvitan.

I upravo tako, samouvjereno i skromno, Erik često pobjeđuje i velike i male šahiste. Tek mu je 9 godina, a iza sebe ima brojna državna, europska pa i svjetska natjecanja.

- Volim šah jer kad je tata počeo igrati, htio sam i ja, imam s kim napredovati, pa sam htio pokušati. Kad sam pokušao - nisam stao, rekao je Erik.

Uz šah, Erik voli i nogomet, ali ipak - većinu vremena posvećuje gledanju partija svjetskih šahista i svojih uzora.

- Najdraži mi je igrač Bobby Fisher, a sada iz sadašnjeg vremena volim gledati aktualnog svjetskog prvaka, s tim da sada neće braniti titulu, rekao je.

Erik odrasta u šahovskom okružju. Jedan od trenera s kojima vježba je i njegov otac.

- Mi svaki dan odigramo partiju, pratimo najbolje, turnire, analiziramo pozicije i to svakodnevno radimo, rekao je Boris Golubović, Erikov otac i trener u Hrvatskom šahovskom savezu.

- Za uspjeh u šahu treba nekoliko elemenata. Uvijek me pitaju u postotcima što je najvažnije. Prvo je talent, onda ambicija i motivacija. Bilo je puno talenata koji se nisu posvetili, rekao je Ognjen Cvitan, riječki šahovski velemajstor.

Riječki šahovski klub jedan je od najboljih u državi, a djeluju više od 20 godina. Vrlo su ponosni na svog mladog člana.

- Erik je nešto posebno, s obzirom na to da nema ni 10 godina, a radi velike rezultate i na europskom nivou, on je velika budućnost riječkog i hrvatskog šaha, rekao je Srđan Zelenik, predsjednik Šahovskog kluba Rijeka.

S obzirom na Erikove godine, nitko ne garantira da će mu šah biti odabir i u daljnjoj budućnosti, no jedno je sigurno - već je sada ostavio trag.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!