Diploma u muzeju

10.02.2021.

18:47

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/A.M./HRT

Likajeva  diploma

Likajeva diploma

Foto: Dnevnik / hrt

Likaj, najstariji je stanovnik Slavonskog Broda. Na današnji dan prije 1950 godina časno je otpušten iz ratne mornarice moćnog Rimskog Carstva. Iako je kao nagradu dobio zemlju u Italiji - vratio se u rodni grad. Sve to može se saznati na virtualnoj izložbi u Muzeju Brodskog Posavlja koji čuva original Likajeve vojničke diplome.

Za častan otpust iz rimske vojske nakon 26 godina službe, car Vespazijan našem je provincijalcu Likaju, pripadniku ilirskog plemena Breuka, izdao vojničku diplomu. Prema onome što na njoj piše, na davnog pretka Brođani mogu biti itekako ponosni.

- I u današnje vrijeme, mislim, da bi bio kuriozitet da netko postane zapovjednik ratnoga Broda, a da je rođen u Slavonskom Brodu. Pojasnio je to Hrvoje Špicer, ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja.

Likajeva diploma prvi je pisani spomen antičkog naselja  Marsunija na kojemu je izrastao današnji Brod. Iako mu je zbog zasluga darovana zemlja u južnoj Italiji, vratio se u rodni kraj.

- On je odlučio zahvaliti se na ponudi i zatražiti zemlju u svom rodnom kraju vratiti u svoju Marsuniju, objasnio je Špicer. 


O razlozima povratka možemo samo nagađati.

- Moguće da je imao svoju obitelj ovdje pa se vratio pošto su ljudi tada stupali u brak puno ranije nego danas. Moguće da se vratio iz nostalgije, smatra Ivana Artuković Župan, viša kustosica Muzeja Brodskog Posavlja.

Brončana diploma koju je ponio sa sobom slučajno je pronađena prije dvadesetak godina u rijeci Savi. Brodski muzej original čuva jer je važan dio i hrvatske i europske baštine.

- Ona je najbolje očuvana od svih vojničkih diploma koje su pronađene na području rimskogo cartsva, a pronađeno ih je oko 300, pojasnila je Artuković Župan.

Na prigodnoj izložbi može se pogledati uživo i virtualno. A kada Muzej, nadamo se, dogodine napokon dobije stalni postav - poučna priča o Likaju kojemu je rodni grad bio prvi na srcu sigurno će imati istaknuto mjesto u vitrini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!