Divlje svinje preplavile jug Istre

18.01.2023.

20:04

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/IMS/HRT

Divlje svinje na Kamenjaku

Divlje svinje na Kamenjaku

Foto: HTV / HRT

Divlje svinje preplavile su jug Istre. U potrazi za hranom ulaze u naselja, približavaju se ljudima. Lovačko društvo organiziralo je odstrel, ovaj put na Području značajnog krajobraza Donji Kamenjak pokraj Premanture. I ondje svinje rade štetu - uništavaju vrijedna biljna staništa.


U gustim šumama Kamenjaka organiziran je lov na divlje svinje. Ove guste šume - njihova su potencijalna staništa.   

Uz divlje svinje organiziran je i lov na čagljeve. Viđeno ih je nekoliko. Lovci ih nekada odstrane tri dnevno, nekada nijednog.

I čagljevi i divlje svinje velik su problem. Zalaze u naselja, šeću prometnicama, približavaju se kućama, uništavaju polja. U potrazi za hranom divlje svinje prijeđu i do 30 kilometara dnevno. 

- Problem je velik radi izgradnje kuća vikendica. Teren se smanjuje tako da to blago više nema ni kuda ići. Snalazi se kako je i tu nađe oazu, nešto zeleno, i tako tu ostane, objašnjava predsjednik Lovačkog društva Istra Željko Zupčić.

Lovočuvar Ljubomir Mezulić kaže da je Ministarstvo dozvolilo odstrel divljih svinja svih uzrasta.

Na Donjem Kamenjaku - zaštićenom području prirode - svinje uništavaju mediteranske travnjake.

- Gdje imamo endemske vrste od žute kičice, zimskog jednolista. To su vrlo bitna staništa, nalaze se samo na području Donjeg kamenjaka, rekao je Aljoša Ukotić, ravnatelj JU Kamenjak.

Kako bi se njihov broj držao pod kontrolom, lov na divlje svinje organizirat će se do kraja veljače. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!