Djeca s invaliditetom na ljetovanju

27.08.2021.

07:00

Autor: Elvira Dizdarević/Dnevnik/IMS/HRT

Djeca s invaliditetom na ljetovanju

Djeca s invaliditetom na ljetovanju

Foto: Dnevnik / HRT

U Puntu na otoku Krku prvi je put na organiziranom aktivnom odmoru skupina djece s invaliditetom u pratnji roditelja. Stigli su iz svih dijelova zemlje, a na odmoru će, koliko je to moguće, uživati u gotovo svemu što im je uskraćeno u svakodnevnom životu.

Svoj boravak u Puntu prepun avantura Dora i ostala djeca pamtit će zauvijek!

- Bilo je savršeno, išli smo na izlet s brodom, kupali smo se, družili, ovo je savršeno, da si među svojom ekipom koja ima slične probleme kao ti. Svi se razumijemo, rekla je Dora Lovrić iz Splita.

Njihove potrebe, želju i važnost inkluzije u društvo prepoznala je inicijativa "Life different Summer". Omogućila im je bijeg od svakodnevice, rutine i barijera na koje nailaze kod individualnih planiranja odmora i putovanja.

- Ovo je prvi put u 13 godina koliko je naša kćer stara da smo se okupili u mnoštvu divnih obitelji koje dijele sličnu svakodnevicu kao što i mi živimo. Jako smo zadovoljni na ovoj organizaciji i ideji, rekla je Sanela Knezović iz Vukovara.

Rijetke su ovakve prilike, kažu, gdje mogu opušteno i zajedno uživati.

- To fali kod nas u Hrvatskoj, da netko organizira nas roditelje i djecu da budemo više skupa, rekao je Milan Sirotić iz Umaga.

- Ovdje gdje smo sada smješteni, organizatori su se potrudili da je to u prizemlju, malo šira vrata, inače je teško, rekao je Branko Lovrić iz Splita.

Iako smo turistička zemlja, gotovo da nema privatnih iznajmljivača koji bi invalidnim osobama i njihovim obiteljima mogli ponuditi adekvatan smještaj.

- Barijera je pronalazak adekvatnog smještaja u prizemlju bez arhitektonskih barijera, sa širokim otvorima, kliznim vratima, kupaonicama koja ima tuš, toga gotovo da nema. Ja sam pronašla samo jedan takav apartman u Puntu, rekla je Andrea Jurdana, organizatorica susreta "Live Different Summer 2021".

Zbog toga je organiziran odmor za samo pet obitelji. No svi se nadaju da će već iduće ljeto ovakav odmor doživjeti veći broj djece s invaliditetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!