Djevojčici Manireli treba pomoć

09.03.2022.

16:41

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT

Pomoć za Manirelu

Pomoć za Manirelu

Foto: HRT / HRT

Osmogodišnja djevojčica iz Piškorovca Manirela Oršuš boluje od 4. stadija karcinoma na mozgu. Umjesto da je u školi s prijateljima, bori se sa zloćudnom bolešću. Roditelji skupljaju novac za eksperimentalno liječenje u Americi, a uz brojne udruge akciju pomaže i Međimurska županija.

Manirela je vedra djevojčica iz Piškorovca, odlična učenica drugog razreda. Dječju bezbrižnost prekinula je zloćudna bolest. Na početku su smatrali da je prehlada.

- Prehlada s povraćanjem, viroza... Otišli smo do Županijske bolnice u Čakovec, dobili upute da idemo na infuziju, da to nije ništa strašno, da je viroza – govori Safet Oršuš, Manirelin otac.

Kako se Manireli stanje nije poboljšalo, ubrzo su na čakovečkoj pedijatriji otkrili zloćudan tumor na mozgu. Hitno je prebačena u Zagreb.

- Hitnom intervencijom u Klaićevoj odmah su napravili tu ventilacijsku pumpicu, da izbaci suvišan tlak, likvor iz mozga, moždane komore, tako da su joj spasili život – kaže otac.

Manirela je božićne blagdane, rođendan provela u bolničkom krevetu.

- Grozno sam se osjećao, mislio što nam se to dešava, kako odjednom ova dijagnoza, ostao sam zapanjen – dodaje Safet.

Liječnici su mu kazali da su konvencionalni načini liječenja iskorišteni te da su jedina nada oni eksperimentalni u SAD-u. Roditelji za liječenje novca nemaju, sa šestero djece žive u maloj kućici usred romskog naselja pa mole sve ljude dobre volje za pomoć.

Dobri ljudi su se ovih dana aktivirali - pokrenuta je humanitarna, akcija, otvoren je telefon za donacije.

- Međimurska županija od samog pokretanja humanitarne akcije „Dobro srce za Manirelu” je u kontaktu s organizatorima akcije te im pruža stručnu podršku kako bi akcija bila provedena u skladu sa zakonom o humanitarnoj pomoći. Ova humanitarna akcija će trajati 90 dana no postoji mogućnost njenog produljenja kako bi se prikupila potrebna sredstva u iznosu od 30 milijuna kuna kako bi Manirela dobila priliku za eksperimentalno liječenje u SAD-u – objašnjava Maja Odrčić Mikulić, pročelnica UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije.

Koliko bi točno stajalo liječenje još uvijek ne znaju, čekaju troškovnik iz SAD-a. Obitelj se nada da u ovoj borbi za svoje dijete neće ostati usamljeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!