15:48 / 17.01.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Plodovi zemlje/M.Š./HRT

Dok čekaju da traktori krenu u polja, pomažu stradaloj Banovini

-

-

Foto: - / -

Snježni je pokrivač zabijelio više od 450 tisuća hektara ozimih kultura zasijanih jesenas sjetimo se, u optimalnim rokovima. Znaju ratari da je to dobar izolator za mlade ječmove, pšenicu, uljanu repicu.
Snježni je pokrivač zabijelio više od 450 tisuća hektara ozimih kultura zasijanih jesenas sjetimo se, u optimalnim rokovima. Znaju ratari da je to dobar izolator za mlade ječmove, pšenicu, uljanu repicu.

No kako je na poljima i dalje dosta vode, ono od čeka strahuju - nagli je pad u ledene minuse koji bi mogli smrznuti mlade biljke.

Naravno odmah su podložnije bolestima i štetnicima, a u zaštitu i prijeko potrebno prihranu ne može se uvijek u optimalnim rokovima.

Dakle već u ranoj veljači, no uvjete diktira zima. A dok čekaju da traktorima krenu u polja, pripremaju novu pošiljku pomoći za poljoprivrednike stradale Banovine...

Ovu idiličnu sliku slavonskih polja - ratari su itekako priželjkivali. Ozimi usjevi napreduju da ne može bolje. Snijeg im je donio - prirodnu zaštitu.

- Nalazimo se na parceli pivarskog ječma koji je sijan početkom 10. mjeseca u optimalnim rokovima, u dobroj je kondiciji ušao u zimu, znači već je prošao fazu busanja, problem su predstojeće hladnoće koje se najavljuju, govori Mile Pavičić iz Kaptola.

Ne bi ovaj iskusan ratar od njih strahovao, da na poljima ječma nema vodenih oaza. Padnu li Celzijusi u ledene minuse, ne piše mu se  dobro.

No neće stradati samo ova važna i dohodovna kultura. Stradat će i mlada pšenica, a ovaj ju je ratar zasijao na 30 hektara.

- Što se tiče ovoga snijega on je itekako dobro došao, a sad po njegovom topljenju tu gdje su depresije ležat će voda i sve će se vidjeti, ovisi kakva će biti zima baš zbog vode što leži na tlu - smrzne li, kako će se to odraziti na ovako mlade biljke - onda vam one jednostavno nestanu, smrznu se i gdje je ta voda ostane tlo prazno, kaže Tomislav Ćevapović iz Jakšića.

- U pšenici imamo problem s glodavcima, blaga je zima, a bila je i blaga jesen, dosta je tu voluharice prema informacijama s terena i prave velike probleme, ljudi ih truju, zna već sada biti oaza bez usjeva - borimo se koliko možemo, ističe Darko Aračić iz tvrtke "Agronom" d.o.o.

- Sad je još rano za neke prognoze, međutim same oborine na oborine ne bi bile problem jer nije bila prevelika količina. ali je bila nepravilno raspoređena i sad ovaj snijeg koji je zapravo dobar za ozime kulture neka je tu. Da je bar deblji jer ako će biti niske temperature da bar budu pokrivene snijegom da ih štiti, ističe Mario Glavaš, predsjednik Udruge ratara "Ledina".

Prva posijana ujesen, uljana repica čini se dovoljno snažna za bitku s vremenskim uvjetima i oscilacijama.

- Iznenadilo me, ja sam mislio da je u puno lošijem stanju, ali odlično izgleda. Rozeta, lišće, korijen.. - sve dobro izgleda, ali kažem..nije gotovo dok nije gotovo. Znaju kasni mrazevi doći, to smo doživjeli pa na kraju nemamo ništa, dodaje Vinko Kovačević iz Jakšića.

- Usjev izgleda jako dobro, sad moramo vidjeti što će se događati u rano proljeće jer znamo da je iz uporabe izbačeno jako puno insekticida, praktički nemamo efikasnog insekticida za sjajnika, ove godine sva su sjemena tretirana insekticidom pa ćemo vidjeti u praksi kako će se pokazati, dodaje Darko Aračić.

- Kad će prve zaštite i koliko su presudne jer znamo da te biološke ne drže dugo - Sredstva su sve slabija, sve manje djelotvorna i ova malo bolja sredstva su zabranjena, ne smijemo koristiti. 2019 nije trebalo puno zaštite, 2020 sa 7 zaštita nismo uspjeli puno napraviti, dodaje Kovačević.

- Prihrana isto dolazi čim je moguće prije ući u polja, čak prije zaštite, nama je prihrana bitna i odmah čim možemo čak i za smrzavica ako nema snijega idemo u prihranu ako je njiva prohodna kako bi taj dušik odmah počeo djelovati, ističe Mile Pavičić.

- Repromaterijal smo osigurali po povoljnim cijenama , vidimo sad cijene rastu proteklih tjedana ponovno u Petrokemiji, tako da smo na vrijeme opskrbili - jeli avansna isplata potpora legla na vrijeme da možete osigurati potrebno- što se avansa tiče, dobro nam je došao, isplaćen je u 11. mjesecu kako je rečeno i osigurali smo repromaterijal za proljeće, dodaje Tomislav Ćevapović.

A baš će repromaterijala - gnojiva, zaštite, ali sjemenske robe uskoro trebati i ratarima stradale Banovine. Iz udruge "Ledine" već su poslali pomoć tamošnjim poljoprivrednicima, a vrijeme ne gube ni velike agrarne tvrtke. Svi zajedno - pomažu kontinuirano.

- Mi ćemo gledati u poljoprivrednom sektoru ići s onim stvarima koje su ljudima potrebne. Ide proljetna sjetva, svakako je tu repromaterijal, stočna hrana za stočare, gledamo prvenstveno s repromaterijalom da pomognemo, govori predsjednik Hrvatske udruge prodavatelja poljoprivrednih strojeva i repromaterijala Darko Aračić.

I to organizirano, kako bi pomoć stigla uistinu u prave ruke, tamo gdje je najpotrebnija...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!