Dolaskom proljeća u Osijeku uživaju u parkovima

24.03.2023.

07:10

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

U Osijeku uživaju u parkovima

U Osijeku uživaju u parkovima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

S prvim danima proljeća stiglo je i toplije vrijeme. U Osijeku, gradu parkova, sve je više onih koji uživaju u njima, a na osječkoj tržnici ne nedostaje ponude sezonskoga cvijeća. Iako je sezona proljetnih radova za one koje imaju vrtove u punom jeku, potrebno je zastati, odmoriti i uživati u novom godišnjem dobu.


U gradu koji ima više parkova negoli trgova, sve je više onih koji uživaju u zelenim dnevnim boravcima. Ovotjedni je imperativ, nakon sumorne zime, uživati u sve toplijim zrakama sunca. 

- Prelijepo je, i miris proljeća je došao. I tako, sjesti, uživati u suncu, u vjetru, u rascvalim voćkama i biljkama, rekao je prolaznik.

Ili u šetnji, u društvu ili sami. Proljeće se udiše punim plućima.

- Svatko voli buđenje, pa i ja. Šetnja, sunce konačno smo dočekali poslije svih ovih vremena, kazao je drugi. 

Potrebno je puno truda da bi osječki parkovi u proljeće pokazali svu svoju ljepotu. Pripreme počinju ujesen, a puno posla je i u proljeće. 

- U Osijeku imamo 1883 metra kvadratna cvjetnih nasada na 13 lokacija. Dakle tu je riječ o cvjetnim nasadima sezonskoga cvijeća, tako da smo jesenas posadili 35 700 komada dvogodišnjih ljetnica, maćuhica, potočnica, tratinčica te oko 10 tisuća lukovica, rekao je Jure Smajić, voditelj radova krajobraznog uređenja u UNIKOM-u.

Mnogi su ovih dana u potrazi za biljkama koje će uljepšati njihov životni prostor. Na osječkoj glavnoj tržnici veliki je izbor. Prodavači će vam rado pomoći savjetom gdje i kako posaditi željenu biljku.

- Traže jaglace, maćuhice, potočnice, sve proljetnice što idu, počeli su tražiti i ljetnice, kazala je Jolanka Dilman, prodavačica cvijeća.

Sve je više u trendu održivo, ekološko vrtlarenje, pa tako i u osječkom UNIKOM-u, najavljuju zaokret u uređenju cvjetnih sagova. Sezonsko cvijeće zamjenjivat će trajnicama čije će kompozicije omogućiti rascvjetane parkove tijekom cijele sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!