I u Dubrovniku veliki interes za dom za starije

17.03.2021.

08:25

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Pozitivno/HRT

Dom za starije Dubrovnik

Dom za starije Dubrovnik

Foto: Hrvoje Španić / HRT

Dom za starije osobe Dubrovnik izgrađen je 1970.godine. Ima 104 korisnika o kojima skrbe 83 djelatnika. Od 1998.godine pri Domu djeluje posebna jedinica Termoterapija, u najvećem dubrovačkom naselju Mokošica, u kojem je, uz 18 djelatnika smješteno 40 korisnika. 

Od 2019.godine Domom uspješno rukovodi magistra edukacijske rehabilitacije Marina Sambrailo. 

- Drago mi je da Vam se sviđa naš dom. Vidjeli ste da su tu prisutne lijepe boje. Mora biti lijepo jer su tu korisnici koji ovdje žive. To je njihov dom, a i mi djelatnici smo tu svaki dan. Više smo ovdje nego u svojim domovima sa svojim obiteljima, naglašava Marina Sambrailo, ravnateljica. 

Kao i u većini hrvatskih gradova i u Dubrovniku među stanovnicima vlada veliki interes za mjesto u ovakvim ustanovama. 

- Naš dom je izgrađen 70-tih godina i kapacitet doma nije dovoljan za sve zahtjeve koji su usmjereni prema našem domu. Veliki je broj zahtjeva za smještaj, njih preko 450, ali trudimo se svakako kako bi zadovoljili sve potrebe naših budućih korisnika, govori Sambrailo.

Grad Dubrovnik bi u skoroj budućnosti trebao dobiti i jedan novi objekt namijenjen starim i nemoćnim osobama. 

- Vjerujem da smo na dobrom putu. Naš gradonačelnik gospodin Franković već se izjasnio o tome i ići će se u izgradnju jednog novog doma i to će biti na Medarevu i mislim da će se ići u rekonstrukciju hotela Gruž koji će se prenamijeniti upravo za starije osobe, rekla je ravnateljica.

Unatoč iznimno zahtjevnim prilikama, djelatnici doma su se uspješno nosili s pandemijom Covida 19.

- Dakle imali smo izuzetno tešku godinu 2020. U naš dom je COVID-19 ušao tri puta, ali isto tako s ponosom mogu istaknuti da je COVID-19 iz našeg doma vrlo brzo izašao, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!