20:38 / 24.09.2021.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/B.A./HRT

Domaći i strani lovci pokušavaju izvući što veću plavu neman

Big game fishing

Big game fishing

Foto: Dnevnik / HRT

U Jezerima na otoku Murteru borave domaći i strani lovci na krupne morske primjerke koji iz dubina od 200 metara pokušavaju izvući što veću plavu neman. Big game fishing zaštitni je znak tog ribarskog mjesta u koje već dva desetljeća dolaze natjecatelji iz cijeloga svijeta.

Snažne morske grabežljivce lovi 55 natjecatelja na mjestu koje je inače promenada za tune srednjeg Jadrana. A posade ih mame sitnom plavom ribom.  Ali uzalud - mirovali su satima svi štapovi jugoistočno od Žirja. 


Nadmudrili su jednu biggejmaši - zakvačila se tri minute prije kraja prvog lovnog dana. Potvrdili su sudci: jedina danas. 21 minutu poslije i ispala. Inače, ulov ovdje rijetko kad izostaje.


- To je najbolja pozicija s obzirom na ovu kotlinu, s obzirom na kurente, plankton i ove krilce - male račiće koji obitavaju tu oko Jabučke kotline, kaže organizator natjecanja Marinko Pavlić.  


Lov na krupne morske primjerke zaštitni je znak malog ribarskog mjesta na otoku Murteru. Zbog pandemije prošlogodišnji su lov otkazali. A ovogodišnji im deblja turističku statistiku i puni otočke blagajne.


Jezerani su natjecanje prvi put organizirali prije 23 godine ufajući se u produljenje sezone. I bi tako!  


- Popunili su se i dijelom apartmani i restorani, hoteli, ljudi troše... Osim toga, to je manifestacija koja je bila prva u Hrvatskoj, koja ima svoju tradiciju, ističe Nenad Milin, direktor TZ-a Jezera. 


Hvale domaćine ribolovci. Kažu: zato se ovamo i vraćaju.


- Ovo je raj, jasan je Christian Mayerhofer iz Austrije.


Ostali su morski kapitalci danas u moru. No "veliki igrači" udice spuštaju i sutra. I napominju: adrenalinsko je ovo iskustvo za najstrpljivije!


- Supruga me jutros porukom podsjetila na prošlogodišnji ulov. I rekla što mi je činiti: izvući najveću tunu i pobijediti, kaže Kurt Staible iz Njemačke.


A boj se u Jezerima bije za ulaznicu za Svjetsko prvenstvo u Kostarici. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!