Dragica Lukin – najnagrađivanija hrvatska slastičarka

26.03.2022.

13:14

Autor: Kod nas doma/T.D./HRT

Dragica Lukin

Dragica Lukin

Foto: Kod nas doma / HRT

Dragici Lukin obitelj je svetinja. Bavi se humanitarnim radom, a kolači su njen život. Ja sam u ugostiteljskoj školi završila za kuhara, i odmah sam išla za slastičara paralelno. Znači 54 godine uvijek bijela bluza je na meni, i to mi je, ono, najdraže nešto.


- Ja sam u ugostiteljskoj školi završila za kuhara, i odmah sam išla za slastičara paralelno. Znači, 54 godine uvijek bijela bluza je na meni, i to mi je najdraže nešto, rekla je Dragica.

Osvajačica je olimpijska nagrade.

- Dobila sam srebrnu medalju za majku Božju koju sam uradila. Kapela je bila sva od šećera, cvijeće je bilo od šećera, a čokoladna je bila majka Božja. To vam je svjetski rang slastičarstva i kuharstva, istaknula je.

Sudjelovala je na natjecanjima u Luksemburgu i Global Chef Challengeru.

- Dobila sam i to mi je jako drago priznanje, internacionalni vitez kuharstva. Za mene su glasale 32 zemlje. Dobila sam još i srce humanitarno. Ipak, držim za to da sam humanitarac, rekla je.

Sudjelovala je u izradi kroštule za Guinnessovu knjigu od 24 metra.

- Mogu vam reći, tri dana i tri noći nismo spavali sin i ja. To je bio veliki izazov i posao. Bila tako sretna kad smo i tu kroštulu formirali. Tri dana, tri noći ne spavati, kad nešto uradite, to vam je vrh, naglasila je.

Kaže kako treba biti čovjek s jakim iskustvom, znanjem, kompetencijama, da se radi s jelima, slasticama i bilo čime.

- Ja sam sudac za slano i za slatko, za jelo, i za slasticu, dodaje.

Istaknula je kako je najvažniji vizualan izgled jela.

– Znači, imamo sto posto bodova i tu je sve bodovano. Drugo, namirnice, kako je rađeno. Kad dođem i kad vidim stol radni od natjecatelja, meni je to već jedno svjetlo. Natjecatelj mora imati pred sobom čisto. Higijena je broj jedan, naglasila je.

Rekla je da kad je čovjek iskusniji, pokaže se želja prenijeti svoje znanje na mlade ljude.

- Mi smo dužni mladim ljudima dati original recepture i da im prenesemo znanje još i bolje, nego što je netko prije nas radio taj desert, taj kolač, ili tortu, rekla je.

Kaže kako je u mirovini na papiru, ali svaki dan joj je ispunjen.

- Po edukacijama sam i po putujem kad su suđenja. Glavni poslovni cilj je da pomognem unuci. Drugi cilj je da završim pisanje svoje knjige jer stvarno sam sebi zadala jednu veliku zadaću. Ako želite nešto, samo si postavite cilj i nemojte gledati na probleme, nemojte stvarati probleme ako nemate. Ako ih dobijete, rješavajte, idite naprijed, rekla je Dragica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!