Draženov "čokoladni zen"

04.06.2022.

13:30

Autor: Puls/HRT

Dražen Zeljković, čokolatijer

Dražen Zeljković, čokolatijer

Foto: Puls / HRT

Kroz povijest su se obrti mijenjali – neki su se razvijali, dok su drugi pali u zaborav. Tradicija zanata ostaje do danas, oni su najbolji pokazatelji dugovječnosti i uspješnosti ljudi i naroda. Jedan od zanata je i izrada čokolada, slastica u kojima većina uživa i uz koje ih vežu lijepe uspomene na drage ljude i događaje. To je bio motiv i Draženu Zeljkoviću da se počne baviti čokolatijerstvom . 


- Taj feeling najviše povezujem s osobama. Znao sam svaki put kad idem kod bake da će me tamo čekati čokolada, keksi i ostalo. Taj slatkasti, čokoladni okus ti se jednostavno ureže u pamćenje. Kako je meni, tako je vjerojatno i svakom djetetu, priča. 

U svom se prostoru trenutno bavi izradom čokoladnih bombona, iako su mu u planu i neki novi proizvodi. 

- Čokoladni bomboni su ručno oslikani, ručno odliveni, ručno napunjeni, od najboljih sastojaka koje je trenutno moguće nabaviti na ovom prostoru, kaže, i dodaje kako su se na početku svi čudili njegovoj ideji da postane čokolatijer, pogotovo njegovi roditelji koji su smatrali da ne bi treba napustiti svoj siguran posao.

- Ali kad su shvatili da je to nešto što ja živim, jednostavno su to prihvatili i podupiru me sto posto. Puno ljudi mi sada dolazi, čestita na odluci i govore da sam ih inspirirao svojom odlukom, kaže Dražen, koji se prije bavio video post-produkcijom i animacijom za film i televiziju.

- Nekad je taj posao toliko stresan, da to više nije bilo za mene. Htio se odmaknuti od toga. Ne vidim se da se vraćam u taj posao, govori.

Privikavanje na novi posao i način života, kaže, trajao je dosta dugo. 

- Perfekcionist sam, i nikad nisam bio siguran je li dobar trenutak da to napravim. Bilo je puno istraživanja i edukacije. Trebalo je sigurno godinu i pol dana da odlučim da stvarno želim stvoriti neki brend i prezentirati to ljudima, govori.

Čokolada je “prevagnula” kada je shvatio da ima priliku stvarati nešto svojim rukama, nešto što će biti lijepo, ukusno, i dostupno drugima. U svom poslu sada uživa i osjeća se ispunjeno. Za ime brenda odabrao je naziv “Chozen”, što znači ‘chocolate zen’, odnosno čokoladni zen. 

- To opisuje moj način rada te okus koji osjetiš kada pojedeš taj čokoladni bombon, objašnjava Dražen.

Kaže kako postoje tečajevi koji podučavaju osnovama čokolatijerstva, no najveći dio posla ipak je na samoj osobi, te vremenu i trudu koji uloži kako bi svoj rad doveo do savršenstva. 

Drugima savjetuje da idu za svojim željama i ciljevima koje žele ispuniti. 

- Definitivno treba probati. Bez toga možda jednom požališ, a ovako ćeš barem znati. Uvijek se možeš vratiti korak unazad ako ne uspije, naglašava.

Trenutno mu nedostaje samo još jedna osoba s kojim bi zajedno stvarao čokoladne slastice, te koja bi u njegov brend vjerovala koliko i on sam. 

- Razmišljam da zaposlim nekoga i proširim se, iako bih volio da taj brend zauvijek ostane mali jer jedino tako mogu kontrolirati cijeli proces, kvalitetu i proizvod koji izlazi iz ove male tvornice. Ovo me ispunjava i jedino o čemu trenutno razmišljam je ovaj posao. Iako na ovo niti ne gledam kao na posao, nego kao na igru, a mislim da će tako i ostati, zaključuje Dražen. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!