Dubrovnik: Apartmana sve više, životnog prostora za građane sve manje

23.05.2023.

07:04

Autor: Sanda Dičak/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dubrovnik: Apartmana sve više, životnog prostora za građane sve manje

Dubrovnik: Apartmana sve više, životnog prostora za građane sve manje

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Brojne europske i svjetske turističke destinacije muku muče s pronalaskom ravnoteže između turizma i svakodnevnog života lokalnog stanovništva. Tako je i u Dubrovniku. Broj apartmana iz godine u godinu raste, sve je teže naći životni prostor za domicilno stanovništvo, najam stanova gotovo je nemoguća misija. Treba li ograničiti broj apartmana i urediti to tržište?

Apartmana je iz godine u godinu sve više, životnog prostora za građane sve manje. 6200 smještajnih jedinica registrirano je prošle godine, a nudilo se 16.000 kreveta.

Marc van Bloemen je jedan od iznajmljivača u staroj gradskoj jezgri. Kaže, treba odvojiti male iznajmljivače od velikih biznisa s apartmanima.

Aparmani su uzrokom što je grad zimi sablasno prazan. Naći stan za dugoročni najam nemoguća je misija.

- To je jedna jako teška misija. Znači da bi pronašli smještaj za svoje radnike trebamo početi dogovarati krajem prošle godine. Vrlo je teško, kompleksno i na kraju vrlo skupo, rekao je Đani Banovac, ugostitelj.

Vlasnik agencije za iznajmljivanje smatra da bi trebalo stimulitrati najmodavce za dugoročan najam.

- Znači niz benefita za one koji odluče dati svoj stan u mjesečni najam, da im mjesečna računica kaže - zašto da se više zafrkavam sa čišćenjem, primanjem, a ovdje imam masu benefita, kaže Nino Durbešić, vlasnik agencije za iznajmljivanje.

Ograničavanje broja apartmana, što su već poduzele neke turističke destinacije, zasad se ne čini izglednim.

Posljedice su već alarmantne, a pravih mjera za uspostavu održivog turizma još nema na vidiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!