07:00 / 18.09.2021.

Autor: V.K./Vicko Dragojević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Predstavljeni prijepisi pisama dvojice sudionika Magellanove ekspedicije

Pisma dvojice sudionika Magellanove ekspedicije

Pisma dvojice sudionika Magellanove ekspedicije

Foto: Vicko Dragojević / HRT

U Dubrovniku su danas predstavljeni prijepisi pisama dvojice sudionika Magellanove ekspedicije, koji su od 16. stoljeća u posjedu Arhiva Dubrovačke Republike. Pisma su nastala nakon pogibije Magellana, a u sebi kriju životne priče dvojice avanturista od prije 6 stoljeća.

Pisma dvojice sudionika Magellanove ekspedicije

Pisma dvojice sudionika Magellanove ekspedicije

Foto: Vicko Dragojević / HRT

Dva pisma s prvog obilaska oko zemaljske kugle čuvaju se upravo u Dubrovniku. 

- Pismo koje kapetan El Cano, kapetan brod Victoria, koji je završio oplovljenje zemlje, iz Španjolske napisao caru Karlu 5. U tom pismu ga obavještava da je ekspedicija uspjela, no isto tako, iznosi prilično tragične brojke, a to je da je od 5 brodova koji su krenuli preživio samo jedan i to s tek 18 članova posade, priča dr.sc. Lovro Kunčević, Zavod za povijesne znanosti HAZU-a.

Radi se o prijepisima pisama iz 16. stoljeća, kada su i prevedena na talijanski jezik. Dok je prvo pismo i ranije bilo poznato, drugo je još zanimljivije, jer njegova je kopija sačuvana jedino u Dubrovniku.

- Navigatori drugog broda, Trinidad, to je inače Magellanov kapetanski brod, Poncorone, to je jedan Đenovez, napisao s Molučkih otoka u današnjoj Indoneziji. U tom pismu Poncorone obavještava nepoznatog primatelja, koji je očito plemić ili dvorjanin, o događajima na putovanju i o tome, da Trinidad, dakle brod, mora ostati na Molučkom otočju, govori Kunčević.

Pisma je jedan diplomat podrijetlom s Korčule 1523. poslao dubrovačkoj vladi s puno drugih dokumenata, a prijepisi su nastali u Dubrovniku kako bi ostali sačuvani. Originali su u jako lošem stanju, a čuvaju se u dubrovačkom arhivu.

- Dubrovački arhiv ima oko 4 tisuće i 500 dužnih metara gradiva, od toga samo u Republici imamo oko nekih 1700 dužnih metara, najvjernijeg gradiva. Upravo se dogodila ta međuinstitucionalna poveznica, jedna, rekla bih i međudržavna, s obzirom na to da smo poradili na vezi Španjolske i Hrvatske, naglašava Nikolina Pozniak, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku.

Pisma su pobudila veliko zanimanje u Španjolskoj, a njihove će fotografije biti izložene u sklopu izložbe "Najduže putovanje - prva plovidba oko svijeta".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!