17:07 / 04.01.2022.

Autor: Suzana Balen, Mariola Milardović Perić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Dugogodišnji darivatelji krvi pozivaju druge na dobro djelo

Dugogodišnji darivatelji krvi pozivaju na dobro djelo

Dugogodišnji darivatelji krvi pozivaju na dobro djelo

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prva tri radna dana nove godine u bjelovarskom Gradskom društvu Crvenog križa prikuplja se krv. Možete se odazvati još sutra od 10 do 17 sati. Krunoslav Horvat to je učinio 81. put. U Splitu Ivica Perković prvi je put krv dao 2005., kad je supruga u bolnici čuvala trudnoću. Od tada do danas 49 puta, 50. jubilarni bit će uskoro, na akciji dvadesetog ovog mjeseca.

Dobročinitelji u Bjelovaru

- Prvi put 90-tih godina, osjećam se dobro, mogu darivati krv, humana gesta. I pozivam sve tko god može davati krv da pomognemo onima kojima je potrebito, kaže Krunoslav Horvat, Bjelovar.

- 36. put dajem, motiv je da pomognemo drugima. I zdravlje, dobro je davati krv, rekao je Dražen Kramarić, Bjelovar.

Denis Mrazović 52. put daje krv, a kaže da mu srećom transfuzija nikad nije trebala.

No, mnogima treba, a nestašica je i zbog pandemije - u zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske. Ipak, u bjelovarskom Crvenom križu iznimno su zadovoljni odazivom darivatelja. Lani su prikupili tristo doza krvi više nego godinu prije.

- Evo prošle godine smo prikupili ukupno 2800 doza što smo prilično ponosni i zahvalni, prvenstveno zbog COVID-a i pandemije i nemogućnosti da darivatelji dadu češće krv nego što bi htjeli. Mi smo jako zadovoljni, rekla je Vida Malek, ravnateljica GD Crvenog križa Bjelovar.

U Bjelovaru je registrirano oko 6 tisuća darivatelja, prošle godine pridružilo im se stotinjak novih. Darivati krv u Zagrebu u Zavodu za transfuzijsku medicinu možete svaki dan, u ostatku Hrvatske u redovitim najavljenim akcijama.

Akcija darivanja krvi u Splitu

- Osjećaj je stvarno odličan, jer znaš da činiš dobro djelo i da ćeš nekome spasiti život, kaže Ivica Perković, predsjednik DDK "Promet".

Dobrih je ljudi u Prometovu klubu darivatelja 169, mahom vozača, četiri puta godišnje imaju velike akcije, no odazovu se i kad god pozove transfuzija.

- Tko nije osjetio, zbilja bih preporučio nek ode, jer zbilja to je tako mala stvar, a čini se dobro djelo, rekao je Ivica Perković, predsjednik DDK "Promet".

Unatoč pandemiji, prošle su godine Splićani još jednom pokazali veliko srce. Rekordnih 11.200 doza krvi prikupljeno je u akcijama Crvenog križa.

- Ja bih zahvalio svima koji su dali krv, a i onima koji su organizirali akcije, bilo ih je lani 70, izjavio je Tomislav Gojo, ravnatelj GDCK Split.

- Bez njih ne bi bilo moguće, mi uspjeli izdržati cijelu godinu i to pandemijsku, kaže doc. dr. sc. Slavica Dajak, dr. med., predstojnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split.

Ove godine krvi će trebati i više. Već sada nedostaje trombocita.

- Pozivam sve koji mogu i zdravi su da se jave 0 plus i 0 minus, dodala je doc. dr. sc. Slavica Dajak.

Krv se može dati svakog dana na Zavodu za transfuziju.Vaših petnaestak minuta, nekomu može spasiti život. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!