Đurđevo na Bilogori uz blagoslov konja i umivanje u cvijeću

23.04.2023.

21:17

Autor: Sani Lukić/Dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Đurđevo na Bilogori

Đurđevo na Bilogori

Foto: HTV / HRT

Jurjevo je ili Đurđevo, blagdan svetog Jurja kojim se tradicionalno u mnogim krajevima Hrvatske u pučkoj tradiciji obilježava početak proljetnih radova i izlazak iz kuća nakon zime. Na Bilogori je protekao uz blagoslov konja te jurjevdansko umivanje u vodi s poljskim cvijećem.


Stoke je, kao i posvuda u Hrvatskoj, sve manje, ali ne i konja. I na Bilogori, u Velikom Trojstvu, njihov broj raste, ali ne više kako bi vukli plugove i kola nego za sport, turizam i rekreaciju.

- Jahanje, trke i nije tradicija od roditelja nego baš moje zanimanje, za HRT Dnevnik rekla je Martina Zglavnik, KK "Konji gizdavi ", Velika Pisanica. 

- Imamo registriranih 5 konjičkih klubova i 137 registriranih grla, ponosni smo na to. Nažalost sve manje je krava vidimo da je takva situacija kakva je u poljoprivredi, ali nadamo se da će stočarstvo vratiti na grane na kojima je bilo, Marko Kutanjac, načelnik općine Veliko Trojstvo. 

Na Jurjevo zaprosio djevojku


A jedan je mladić baš na Jurjevo odlučio zaprositi djevojku. 

- Dosta dugo smo zajedno, bavimo se konjarstvom i konji su najbolji odabir za to i pamtit ćemo do kraja života, rekao je Tomislav Mihanović, Veliko Trojstvo. 

I u obližnjoj Romskoj kući na Bilogori poznata pjesma Đurđevdan i blagoslov konja koji imaju kultno mjesto u životu autohtonih Roma Lovara. 

- Blagoslov konja je ono što je njima značilo nešto posebno, pogotovo ako su odabrali pojedino ždrijebe tada posvetiti, čekalo se Đurđevo i to ždrijebe se nikada nije prodavalo, kazao je Goran Đurđević, predsjednik Udruge autohtonih Roma Lovara Hrvatske. 

Umivanje u izvorskoj vodi s poljskim cvijećem


Na Đurđevo se umiva u izvorskoj vodi s poljskim cvijećem kako bi se otjeralo zlo i bolesti uz pjesme.

- Đuro se valja da dobije jaja, dajte Đuri kobasice da vam ljubi gazdarice, pjevalo se ako ništa nisu dobili u kući onda bi rekli ako ne bi bili nadareni "ova kuća bukova u njoj ima vukova", objasnila je Gordana Marta Matunci, čuvarica bilogorskih običaja. 

Kuće bi se kitile prolistalim granama za dobar urod i plodnost stoke, a i na Bilogori je pripremljen i bogati stol za Jurjevdanski doručak kojim se priziva plodonosna godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!