Duškova priča ganula je Hrvatsku, evo gdje je danas

16.12.2021.

13:49

Autor: Matea Mikić/Dnevnik 3/HTV/IMS

Ulica i napuštene zgrade bile su Duškov jedini dom.

Ulica i napuštene zgrade bile su Duškov jedini dom.

Foto: HTV / IMS

Pomoć najugroženijim članovima društva potrebna je tijekom cijele godine, ne samo u ovo predblagdansko doba. U Zagrebu je pokrenut projekt koji beskućnicima nudi dnevni boravak i psihosocijalnu podršku. U posljednjih petnaest mjeseci pomoć je dobilo više od 80 osoba.


Priča Duška Radakovića poznata nam je još iz HTV-ove emisije Puls. Kao bebu majka ga je bacila u kantu za smeće, pronašli su ga smetlari. Nesreće su se u njegovu životu samo nizale. Ulica i napuštene zgrade bile su Duškov jedini dom.   

U našoj je zemlji više od dvije tisuće sličnih priča. Ruku pomoći tim ljudima malo tko pruža, ali zato su tu udruge okupljene u projektu Rješenje za 5. Namjera im je da se osobe s problemima siromaštva, beskućništva i ovisnosti što lakše uključe u život društvene zajednice te da se poboljša njihova uloga na tržištu rada.

Posljednjih 15 mjeseci korisnicima nude poludnevni boravak gdje mogu zadovoljiti svoje higijenske potrebe, nešto pojesti, popiti, ali i razgovarati sa stručnjacima.

- Oni su naučili živjeti na ulici, to je njihov posao, zanimanje. Stručnim radom mi pokušavamo promijeniti način razmišljanja i njihove okvire u kojima oni razmišljaju kako bi mogli postati vrijedni članovi ovog društva i ponovno se uključiti u život koji mi smatramo normalnim, kaže za HTV Tihana Vukasović, voditeljica projekta "Rješenje za 5".

Njihova vrata otvorena su i Goranu. U paklu ovisnosti živio je 45 godina. 

- Bio sam ovisnik o kocki, kriminalac, ovisnik o drogi, ljude sam lagao, varao, krao, sve ono što ne valja - kaže nam Goran.

Danas je to priča iz njegove prošlosti, a sudjelovanjem u ovom projektu uči kako se osamostaliti. Projekt je prepoznala i Europska unija - dodijelivši mu milijun i pol kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!