Duži od Straduna, viši od mosta - Norwegian Epic ponovno u Dubrovniku

06.11.2021.

20:40

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Vicko Dragojević

Norwegian Epic

Norwegian Epic

Foto: Dnevnik / HTV

U Dubrovnik je stigao Norwegian Epic, najveći kruzer koji je ikada stigao u taj grad. Dolazak svakog kruzera ove godine je lijepa vijest: naime, s početkom pandemije svi kruzeri su privezani u lukama a sva putovanja otkazana. Ove godine plove po posebnim uvjetima i sa smanjenim kapacitetom, ali i dalje dovode tisuće gostiju.

Duži od Straduna, viši od dubrovačkog mosta - Norwegian Epic ponovno je stigao u Dubrovnik. Sam pogled na ploveću grdosiju turiste je ostavio bez daha. S punim kapacitetom od 4100 putnika i više od 1700 članova posade Norwegian Epic najveći je brod koji je ikada pristao u Gružu.

- Kruzeri još uvijek stižu u naš grad, tako nam je danas stigao najveći kruzer koji je dosad uplovio u našu luku, kruzer Epic, sa kapacitetom 4100 putnika i sa 155 tisuća tona, i po tome je upravo najveći koji je stigao u našu luku, rekao je Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Putnici s kruzera oživili su grad gospara. Većina gostiju priznaje - ciljano putujemo baš u studenom.

- Povoljnije su cijene, manje su gužve, vrijeme je ugodnije, temperature su niže, rekao je Ron, putnik s kruzera. 

- Trebale smo putovati u travnju, ali su nam zbog covida odgodili putovanje. Tako da smo morale doći sada, rekla je Jennifer, putnica s kruzera. 

- Ali sada je manje turista, tako da je dobro vrijeme za putovanje, kaže Macy, putnica s kruzera.

- Ovo je jedno od prvih putovanja koje je organizirano, i želio sam iskoristiti priliku, vidjeti kako je ponovno putovati, ističe Tony, putnik s kruzera. 

Globalna pandemija na kruzing turizmu ostavila je goleme posljedice. Prošlu godinu kruzeri su proveli na vezu, ove godine plove, ali uz smanjeni kapacitet.

- Ove godine imamo preko 120 ticanja, mislim da će do kraja godine biti još nekakvih 10-ak ticanja, i to bi bilo za ovu godinu sve. Ali, tih 120 tisuća putnika, koji su došli tim brodovima, s obzirom na ograničeni kapacitet popunjenosti brodova nas veseli i pokazuje da je kruz moguć, da je kruz siguran, dodaje Pezo.

Najave za iduću godinu odlične su, u Dubrovniku se očekuje više od 500 tisuća gostiju, koji bi trebali početi pristizati već u ožujku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!