Dvanaest domaćih tvrtki dobilo certifikat MAMFORCE

30.03.2023.

19:58

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Dvanaest domaćih tvrtki dobilo certifikat MAMFORCE

Dvanaest domaćih tvrtki dobilo certifikat MAMFORCE

Foto: HTV / HRT

Uskladiti obiteljske obveze i karijeru jedan je od glavnih problema velikog broja zaposlenih. To je jedan od razloga zbog kojih su najtraženiji poslodavci koji slijede takozvane MAMFORCE standarde, koji svojim zaposlenicima jamče balans poslovnog i privatnog života te rodnu ravnopravnost. Vrijedan certifikat danas je dobilo dvanaest naših tvrtki, pa ga u Hrvatskoj sada ima njih pedesetak.

U Hrvatskoj trećina zaposlenih radi više od 40 sati tjedno i kod većine zbog roditeljstva često trpi karijera - pokazuje najnovije istraživanje.


- 65 posto roditelja mora raditi kompromise u karijeri zbog roditeljstva što nije dobro ni za poslodavce ni za obitelji no dobro je da to sve veći broj kompanija prepoznaje i prilagođava svoje procese potrebama zaposlenika, rekla je Diana Kobas Dešković, direktorica Spona Codea. 


Primjera dobre prakse ima, što potvrđuju ovogodišnji dobitnici certifikata MAMFORCE. Odgovorne su to tvrtke koje nizom benefita idu na ruku zaposlenim majkama i očevima.


- Fleksibilizirali smo radno vrijeme, rad od kuće povremeno i stalno,smanjili smo izostanke i odsustva i na taj način povećali produktivnost i zadovoljstvo zaposlenika, pojasnio je direktor Sektora ljudskih potencijala Croatia osiguranja Tomislav Zorić


- Majke nakon povratka s porodiljnog prvih mjesec dana rade pola radnog vremena uz punu naknadu plaće. Isto nudimo i očevima. Dajemo i tri slobodna dana za polazak u vrtić i školu, rekla je Nataša Margetić Lukić, voditeljica ljudskih potencijala Poslovne inteligencije.


Strane kompanije u Hrvatskoj najpoželjniji su poslodavci jer nude i najveće povlastice.


- Treba istaknuti naš model Cemex well being gdje brinemo o dobrobiti zaposlenika koji se temelji na četiri stupa- fizičko, financijsko i mentalno zdravlje i iskustvo zaposlenika. I u svakom području ima puno aktivnosti, kazala je Mirela Kotarac,direktorica ljudskih resursa Cemexa. 


Vrijedan certifikat MAMFORCE za sada ima samo pedesetak tvrtki u Hrvatskoj, no ohrabruje da broj odgovornih tvrtki- prijatelja obitelji ipak raste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!