Dvije đakovačke učiteljice otvorile su obrt za šokačke suvenire

23.02.2022.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Dvije đakovačke učiteljice otvorile su obrt za šokačke suvenire

Dvije đakovačke učiteljice otvorile su obrt za šokačke suvenire

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dvije đakovačke učiteljice odlučile su ljubav prema slavonskoj tradiciji uz pomoć likovne umjetnosti približiti mlađim naraštajima. Uz svoje proizvode daruju i posebne priče iz Đakovštine. Prijateljice su koje rade u školi, a zajedno su i u svijetu poduzetništva. Prije godinu dana otvorile su obrt za šokačke suvenire.

- Nismo imale nikakvog iskustva i smiješne su to bile stvari na samom početku. Od vođenja računovodstva do izdavanja računa, ponude i svega ostalog, to je bilo po prilično komplicirano, ali evo sad kad je godina dana iza nas ipak je sve nekako puno jednostavnije i lakše, naglasila je učiteljica razredne nastave, Đakovo Maja Nikačević.

Ubrzo je uslijedila i nagrada za rad - treće mjesto za najboljeg mladog poduzetnika u Hrvatskoj. Djeluju kao simbioza i žive tradiciju.

- Moj dio posla je apsolutno sve motive koje Maja i odaberemo nacrtati, odnosno ponuditi nekakvo rješenje. Onda to vizualno rješenje pretočit ćemo, ne znam, na majicu ili na torbu, na bocu, na nekakav pisaći pribor, notes ili slično, istaknula je učiteljica likovne kulture, Đakovo Dajana Karas

Pokrenule su i kolekciju modne odjeće i imaju još mnogo planova. Do kupaca dolaze putem društvenih mreža te usmenom predajom.

- Teško je odabrati ono što bi u tom trenutku trebalo ići van, ali evo ove godine se planiramo zabaviti općenito kulturnom baštinom, mislim ono što je zaštićeno pod UNESCO-om na prostoru naše Hrvatske, poručila je Nikačević.

Cilj im je promovirati i približiti svima, a posebice mladima, slavonsku baštinu i tradiciju.

- Uz svaki proizvod prilažemo edukativnu pričicu. Na primjer motiv jelja, tko su bile ljelje, nešto o đakovačkoj rozeti, nešto o bunđuru, nešto o otarku. Znači neke malene edukativne pričice koje bi kupac mogao simpatično pročitati, dodala je Karas.

I saznati nešto više o tradiciji koja je ovim dvjema Đakovčankama prije svega zadovoljstvo, tek onda posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!