Dvije godine od potresa počinje obnova palače Pongratz

03.03.2022.

17:15

Autor: Martina Klaić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Palača Pongratz

Palača Pongratz

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Palača Pongratz - državna rezidencija u Visokoj - teško je stradala u potresima. Otada je izvan svih funkcija. Za sanaciju statike i konstrukcije povučeno je 35 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti. Radovi počinju potkraj ožujka.


Palača Pongratz iz 16. stoljeća uništena je pod udarom potresa. Dvije godine od onog zagrebačkog u kojem je najviše stradala - počinje obnova.

- Dobili smo rješenje gradskih konzervatora da se mogu započeti radovi na rušenju i demontaži kao nultoj fazi prije radova koji će se izvoditi na konstrukciji, kada će se tući zidovi, fasada, kaže Katarina Putak, voditeljica palače Pongratz - državne rezidencije u Visokoj 22.

Ti će radovi trajati do polovine iduće godine. Sve su vrijednosti zaštićene, konstrukcija učvršćena.

Predsjednički apartman u u jezgri palače potpuno je uništen. Bivša predsjednica ovdje je željela otvoriti svoj ured. Nije, ali ga je dobila na korištenje na kraju svog mandata. Sve je renovirano, bilo je spremno za njeno useljenje dva dana prije potresa. Potres je sve zaustavio.

Svaki kutak ovog spomenika kulturne baštine ispisuje povijest.

- Ovdje je bio dogovoren prijenos vlasti s tadašnje komunističke partije Hrvatske na novoizabranu vlast može se reći da su udareni temelji hrvatske demokracije u ovoj kući, kaže Putak.

- Veliki broj sastanaka pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju, održani su upravo u našim prostorijama, u salonima na prvom katu.

Zato su planovi za novo ruho rezidencije veliki. Treba je osuvremeniti kako bi mogla primiti najviše državne dužnosnike, ali i istaknuti važnost palače u hrvatskoj povijesti.

- Možda u jednom dijelu kuće napraviti jedan prezentacijski presjek povijesne valorizacije samog objekta, odnosno palače Pongratz, kaže Putak.

Za to kao i za unutarnje uređenje novac zasad nije osiguran. Ali nadaju se da će prve posjetitelje ponovno moći primiti na kraju 2024-te.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!