Dvije sestre i unikatni biljni terariji

17.09.2022.

10:19

Autor: Nika Jelavić/M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Dvije sestre i unikatni biljni terariji

Dvije sestre i unikatni biljni terariji

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Marija i Eva dvije su sestre koje nam pokazuju da ima nade za sve one kojima biljke ne uspijevaju. Stvorile su unikatne biljne terarije koji traže malo brige.

- Seka je prije par godina za vjenčanje dobila terarij i njoj je to bila super ideja. Budući ja volim jako cvijeće i općenito non-stop nešto kemijam, sadim, njoj je palo napamet da ona meni pokloni jedan za rođendan. Mene je tada to sve više počelo zanimati jer mi je bilo fascinantno kako u toj teglici biljke uopće uspijevaju. Onda sam počela proučavati, istraživati i sama slagati, rekla je Marija Marijanović.

- Za terarije smo se odlučili jer ipak su malo posebniji i malo drugačiji od običnog buketa, nekakvog aranžmana i ljude najčešće zanima kako to uspijeva i sama činjenica da je dugotrajno, nije kao buket koji uvene za sedam dana, nego neki poklon koji vam može trajati oko godinu, dvije, ističe Eva Ivančić.

Dok je Marija po struci diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije, majka jedanaestogodišnjaka koja voli putovati, kuhati i pripremati kolače, Eva je profesorica francuskog i talijanskog jezika koja se bavila kinologijom. U slobodno vrijeme radi kao turistička vodičica, voli putovati i šetati sa psom, a nedavno je postala majka.

- Super je surađivati sa sestrom. Znači, od samog početka je super imati nekoga kome možeš iskreno reći što želiš, kaže Eva.

- Tu smo jedna za drugu i uvijek možemo uskočiti i pokrivati se. Ona je orijentirana na marketing, ja na samu izradu i sadnju. Međutim ona kad je sad bila na porodiljnom, posao nije trpio. Znači, uvijek je bilo sve spremno, dodaje Marija.

Mame, tate, bake, djedovi, djeca... Nema pravila, terarijima su očarani svi. Za one hrabrije osmislile su set "uradi sam".

- Taj "uradi sam" paket se zapravo pokazao odličan za djecu što uopće mi prvenstveno nismo ciljali. Ciljali smo na publiku koja želi nešto sama isprobati, ali se pokazalo odlično jer razvijaju svoju motoriku i maštu. I poslije, nakon što slože, opet imaju nešto o čemu se moraju brinuti, a nije toliko preteško kao normalna sobna biljka, pa sad zalijevati svako dva, tri dana, ističe Marija. 

Odlična je ovo varijanta za sve one koji nemaju vremena, volje ili znanja za brigu o biljkama. A oni odvažniji mogu i sami izraditi vlastiti ekosustav. Ali tu nije kraj, jer s osmijehom na licu kreativne sestre nastavljaju graditi svoje biljno carstvo i osmišljavati nove unikatne terarije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!