"Dvije Tee za sve žene!"

14.06.2021.

12:03

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Tea Marjančić i Tea Mikulandra

Tea Marjančić i Tea Mikulandra

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Tea Marjančić i Tea Mikulandra dvije su prijateljice koje su odlučile donirati CTG uređaj šibenskoj bolnici. Prikupile su sve potrebne dokumente i pokrenule humanitarnu akciju misleći prije svega na sve buduće mame.

"Dvije Tee za sve žene!" - moto je to dviju Šibenčanki koje su pokrenule akciju za kupnju CTG uređaja za šibensku ginekologiju i rodilište. S dvije Tee razgovarala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:


- Sada imamo na računu blizu 22 tisuće kuna. Taj iznos se svaki dan povećava. Imamo i humanitarni telefon koji je aktivan od 1. lipnja. U župi imamo svoju „kasicu prasicu“ gdje župljani isto tako mogu donirati, istaknula je Tea Marjančić.


Akcija je to za dobrobit je to svih mama iz cijele županije, ali i zahvala sestrama i doktorima koji bili podrška i organizatoricama akcije. Uređaj koji bolnici dvije Tee i svi ljudi velikoga srca žele donirati, važan je dijagnostički alat za mame i bebe pogotovo pri kraju trudnoće.


- Mi imamo na odjelu tri rađaonska boksa i svaki boks ima pripadajući CTG. Žena koja rađa, odnosno dijele, povremeno se ili kontinuirano, ovisno o potrebi, monitorira. Moderni CTG uređaj, poput ovoga koji smo dogovorili za nabavu, ima performanse nadzora djeteta, ali istovremeno i nadzora vitalnih funkcija majke, pojasnio je dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, Ivan Zmijanović, voditelj Odjela ginekologije i opstetricije OB Šibensko-kninske županije.


Takav aparat šibenska bolnica još nema na odjelu, a akcija ima dodatnu težinu budući da je bolnica mora otvoriti i jednu dislociranu rađaonu za rodilje koje su pozitivne na covid.


- Zato smo opremu morali podijeliti na dvije lokacije i zato će nam dobro doći novi aparat, dodao je Zmijanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!