08:48 / 20.08.2021.

Autor: Anita Markovina Radnić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Džemovi, namazi i kolači pršte mirisima i okusima Dalmacije

Džemovi, namazi i kolači pršte okusima Dalmacije

Džemovi, namazi i kolači pršte okusima Dalmacije

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Klisu, u Gizdićima je počela priča o obiteljskom gospodarstvu obitelji Miletić koji su odlučili spojiti tradicionalne okuse Dalmacije sa suvremenim kulinarskim trendovima.

Slatki su i kripni, džemovi, namazi, a pogotovo kolači s OPG-a Deane Miletić. Pršte mirisima i okusima Dalmacije, spajajući suvremene kulinarske trendove i tradiciju.


- Ono što je u njima kao sastavni dio, sve se moglo naći na ovim prostorima i prije 300 godina. U kolače sam ukomponirala suho voće, maslinovo ulje, negdje graham brašno, negdje pirovo brašno, domaći su likeri i ustvari, što sam u nekim periodima bila više bolesna, to sam imala više ideja u pozitivnom smjeru, nabraja Deana Miletić, OPG Miletić - Spara, Klis.


Sve je krenulo iz ovog kliškog maslinika prije 12 godina; bivša rukometašica htjela je napraviti hranjivi kolač, ali i iskoristiti maslinovo ulje. Više ga ne prodaje jer svaku kapljicu iskoristi za kolače. 


- Prvo je nastala Uskočka pogača, pa Kliška štruca, a Spara bi bila kao jedna kruna sva ta tri kolača i po načinu izrade i po nekom mom guštu, jer ja volim rogač. Kao u svim našim kolačima , tako i u Spari, osnova je maslinovo ulje, bajama, orasi, suho voće, aromatizirana je koricom limuna i likerom od limuna, nabraja Deana.


Spara je doista kolač za sebe, ime je dobio po jastučiću koji su žene nosile na glavi, kako bi s krških njivica lakše iznijele pune košare. I dok je Spara simbol muke dalmatinske žene u poljoprivredi, istoimeni kolač znak je Deanine poslovne i životne snage i žilavosti. 2013. posao je prekinula, no tri godine poslije nazvala ju je Ivana Perić, kći najbolje prijateljice. 


- Pitala me bih li ja to obnovila, da bi mi ona pomogla. Meni je to bila super ideja, da spojimo mladost i starost, ja bih rekla. Neko znanje financija, ekonomije, s onim što nisam u tom trenutku znala, i tako smo udružile snage, objašnjava Deana.


Otad su nerazdvojne. Prvi zadatak bio im je možda i najteži, prilagodile su se HACCP standardu, a lani su potpisale ugovor s trgovačkim lancem. 


- Tamo se može kupiti samo jedan naš proizvod, Spara. Surađivali smo prije korone s malim obiteljskim hotelima i otvorili smo lani kušaonicu, međutim, covid je napravio svoje tako da tu nismo ispunili neka svoja očekivanja. Sad se nadamo da ako potraje, ako budemo sretni, da ćemo uspjeti malo više prezentirati to sve, najavila je Deana.


Pločicama od kupina Deana bi hranila planinare i sportaše, svi su njihovi proizvodi, ističe, bez aditiva, konzervansa, bojila. No da bi uspjeh bio potpun trebat će, kaže, mijenjati navike. 


- Mi smo navikli pojest količinski puno, bez obzira na kvalitetu hrane koju jedemo. Nismo naučili da je recimo ova jedna feta kolača energetski dovoljna da bude međuobrok, da je pomiješate sa smoothiejem, jogurtom ili ovako date djetetu da nosi u školu, ističe Deana.


Sve voće je ručno sjeckano, a Spara, primjerice, može trajati čak 75 dana! Svoje su slatko Deana i Ivana patentirale, zaštitile su recepture i nazive, a Spari i dizajn.


- Pokrij se s onim što imaš, izvuci maksimum iz onoga što imaš. Mi se ustvari tako i ponašamo, poručila je Deana svima koji se grčevito bore za opstanak na tržištu.


Jedina im je želja da svoje mirisne i hranjive proizvode u budućnosti vide na što više stolova u što više malih hotela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!