Eco rural sajam za žene Metkovića i kupnju mamografa

16:59 / 24.05.2022.

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/HRT

Eko proizvodi sa sajma u Metkoviću

Eko proizvodi sa sajma u Metkoviću

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Metkoviću je održan 9. Međunarodni sajam Eco rural. Svoje su proizvode predstavili proizvođači koji se bave poljoprivrednom i ekološkom proizvodnjom te izradom rukotvorina.

Na sajmu je najviše bilo domaćih prehrambenih proizvoda, pića, rukotvorina - sve s ekološkim predznakom. Branka Pretežina prodaje vlastite džemove - od jagoda i paradajza, mandarine, smokve... Svoje ekološke prodaje i Poljoprivredno-braniteljska zadruga Svilaja.

Posebnu pozornost privukli su kozmetički proizvodi na bazi lokalnog ljekovitog bilja i prirodnih sastojaka. Tu su i prirodni sprejevi protiv komaraca, za sunčanje... Katica Utovac iz Opuzena predstavila je prirodne meleme na bazi trava iz Neretvankoga kraja i maslinovoga ulja. Prodaje ih već treću godinu.

Stigli i izlagači iz inozemstva

- Imamo izlagače iz Bosne i Hercegovine, također i iz Koprivnice, sa područja Doline Neretve i iz Splitsko-dalmatinske županije, kaže Simona Pavlović, organizatorica sajma, Udruga Dobra.

Namjera organizatora je promocija ekološke i domaće proizvodnje, a ove godine sajam ima i humanitarni karakter.

- Skupljamo priloge za kupnju metkovskog mamografa za kojeg smatramo da je neminovan kako bi poboljšali zdravstvenu zaštitu žena u dolini Neretve, kazala je Miljenka Manenica iz Udruge oboljelih od malignih bolesti Život.

Nakon druženja uz pjesmu, ples i degustaciju ukusnih proizvoda, kući se odlazilo punih ruku s puno zadovoljstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!