Edukativno-prezentacijski centar Natura 2000. otvoren u Petrinji

12.04.2023.

22:49

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Centar Natura Petrinja

Centar Natura Petrinja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Petrinji je otvoren edukativno-prezentacijski centar Natura 2000. Bit će to mjesto učenja o prirodi i bogatoj baštini županije.

Učenici petrinjske osnovne škole prvi su posjetili Edukativno-prezentacijski centar.

- Ovo mjesto mi izgleda fora zato što možemo provoditi vrijeme u prirodi gledati ptice, životinje i tako to, rekla je Lucija.

Uz tradicionalne metode promatranja prirode i životinja tu su i hologramske projekcije, interaktivni zasloni i brojne druge tehnološki napredne mogućnosti učenja.

- Može se ući u ovaj svijet i vidjeti kako na primjer životinje vide po mraku, kako vide boje, u kakvom staništu žive, rekla je Lara.

- Meni se sviđa što je vrlo edukativno i ima puno opcija da učenici mogu više učiti o vrstama životinja i bilja, kazala je Ema.

Izgradnja i uređenje centra financirani su sredstvima Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja.

- S ciljem promicanja prirodnih vrijednostii bogatstava naše županije kao i učenja po očuvanju istih za naše društvo i za buduće generacije, istaknula je ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije Dragica Vugić.

- Na moderan ili tradicionalan način naučiti o biljnom i životinjskom svijetu. O vukovima, hrastu lužnjaku, kestenovim šumama, šišmišima... moći će doživjeti i panonsko more i rijeke u županiji, rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Uskoro će početi i uređenje planinarskih staza, vidikovca i šetnica u okolici Centra, a u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje i tjedan otvorenih vrata. U Centru kažu - svi su dobrodošli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!