Ekološke svijeće bračnog para iz Kastva uskoro na policama europskih trgovina

10.02.2022.

18:41

Autor: Iva Črnjar Ivančan/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

 Juriša i Margarita Puratić

Juriša i Margarita Puratić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mladi bračni par iz Kastva pored Rijeke, Juriša i Margarita Puratić, prije godinu dana odlučili su u potpunosti promijeniti svoj život i pokrenuti vlastiti posao. Počeli su dizajnirati i izrađivati ekološke svijeće, a da su krenuli uspješno, pokazuje i to što će svoje proizvode uskoro plasirati na europskom tržištu. 

Pandemija je promijenila njihov život i pogled na budućnost - sada već bivši pomorac, Juriša je nakon gotovo 15 godina odlučio više ne ploviti, a ideja o svijećama nastala je upravo na brodu.

- Nekako smo gledali da bi se ja mogao skinuti s broda, započeti neki posao koji bi bio vezan više doma i koji smo mogli voditi kompletno iz obiteljske kuće, kaže Juriša Puratić, dizajner.

Upravo su to i učinili - uz pomoć državnih poticaja za samozapošljavanje, otvorili su obrt, i u obiteljskoj kući opremili kreativnu radionicu u kojoj danas izrađuju desetak svijeća dnevno. Prvi je korak dizajn uz pomoć računala.

- Nakon toga printamo taj dizajn da dobijemo model pomoću 3D printera, u kućište lijevamo s posebnim silikonom da bi dobili kalup, grijemo vosak te lijevamo, pojašnjava Juriša Puratić.

Za izradu jedne potrebno je 6 sati, a na samom se kraju ručno obrađuju. Radi se o ekološkom proizvodu jer važno im je, kažu, pridonijeti očuvanju planeta.

- Kada smo postali roditelji, pokušavamo te vrijednosti prenijeti djeci. Koristimo prirodne materijale, to je prirodni vosak od repice ili soje, te pamučne fitilje, kaže Margarita Puratić.

Bilo je hrabro u ovim izazovnim vremenima učiniti takav poslovni zaokret, no oboje su složni u tome da ih je učinio sretnijima.

- Na kraju krajeva uživamo u tome kreativnom procesu stvarajući nešto vlastitim rukama, poručuje Margarita Puratić.

Njihove su dizajnerske svijeće dostupne u Rijeci i Zagrebu, no uskoro bi trebale krasiti i police nizozemskih i švedskih trgovina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!